ßßß Cookit - przepis na Rogale świętomarcińskie

Rogale świętomarcińskie

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Magazyn Kuchnia
Fot. rogalemarcinskie.pl
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
Rogale świętomarcińskie - składniki:
Farsz:
500 g białego maku
85 g dowolnych orzechów (mogą też być migdały)
85 g rodzynek
85 g dowolnych bakalii (np. kandyzowanej skórki pomarańczowej)
85 g masła
500 g cukru
330 g okruchów cukierniczych (profesjonaliści korzystają np. z brzegów biszkoptu ; które zostały po wykrojeniu innych ciast; w domu możemy użyć choćby zmielonych herbatników petit beurre)
5 jajek
aromat migdałowy
Ciasto:
400 ml mleka
20 g drożdży
1 kg mąki
120 g cukru
2 jajka
1 żółtko
4 g soli
120 g masła + 320 g masła do wałkowania i trochę mąki do podsypania
jajko i mleko do smarowania
Na wierzch:
lukier z cukru pudru; wody i odrobiny białka
orzechy
Rogale świętomarcińskie - sposób przygotowania: Robimy farsz. Mak zalewamy wrzątkiem na godzinę, odsączony miażdżymy w maszynce do mięsa. Podobnie rozdrabniamy wybrane orzechy, rodzynki i inne owoce (rodzaj bakalii jest zawsze tajemnicą cukiernika, w domu dozwolone są wszystkie). Masło topimy, dodajemy kolejno: cukier, bakalie i mak, stale mieszając. Gdy masa przestygnie, dosypujemy okruszki ciastek. Mieszamy, wbijamy kolejno jajka, pilnując, by nadzienie nie stało się zbyt rzadkie. Powinno mieć plastyczną, rwącą się konsystencję. Doprawiamy olejkiem migdałowym, uważając, żeby nie przedobrzyć. Aby przygotować ciasto półfrancuskie, najpierw musimy zrobić zwykłe ciasto drożdżowe. Z letniego mleka, drożdży, kilku łyżek mąki i niewielkiej ilości cukru przygotowujemy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy resztę cukru, ubite jajka i żółtko, sól, roztopione masło i - partiami - mąkę, do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Gotowe rozwałkowujemy na prostokąt, w wyobraźni dzielimy je w poprzek na trzy równe części. Dwie z nich smarujemy miękkim masłem (zostawiając brzeg), składamy suchą część do środka i przykrywamy częścią posmarowaną. Wałkujemy prostokąt i znów składamy, w taki sam sposób jak wcześniej (lecz już bez masła). Wkładamy na pół godziny do lodówki: jeśli nie odpocznie dość długo, nie wytworzą się listki, a ciasto będzie się kruszyć. Po wyjęciu wałkujemy, znów składamy, chowamy do lodówki. W sumie czynność wałkowania i składania bez masła wykonujemy trzy razy. Potem możemy już przystąpić do cięcia ciasta na rogale. Długie trójkąty wycinamy radełkiem (może być zwykły nóż). Na nie za pomocą rękawa cukierniczego (lub zwykłej łyżki) nakładamy farsz. Zwinięte rogale trzymamy przykryte szmatką przez 20 minut w ciepłym miejscu. W zakładach cukierniczych są specjalne pomieszczenia, w których temperatura utrzymuje się na poziomie 28°C. W domu możemy ustawić blachę w pobliżu piekarnika. Przed pieczeniem smarujemy rogale jajkiem rozmąconym pół na pół z mlekiem. Pieczemy 15-20 minut w 220 st. C, aż się zrumienią (delikatnie unosimy je, by sprawdzić, czy upiekły się także od spodu). Odparowane rogale, jeszcze ciepłe, ale już nie gorące, dekorujemy lukrem i posypujemy pokruszonymi orzechami. przepis na bazie receptury Piotra Koperskiego
Słodkie rogale od św. Marcina
kolejnych latach w jego ślady poszli inni, przygotowując na dzień św. Marcina słodkie wypieki. Dzisiaj świętomarcińskie rogale to jeden z symboli Poznania. I choć można je kupić w tamtejszych cukierniach przez cały rok, nadal najbardziej kojarzą się z 11 listopada. Przepis na rogale Świętomarcińskie
Słodkie rogale od św. Marcina
. Posmaruj rogale lukrem, posyp orzechami. Przepis na rogale Świętomarcińskie
Rogal świętomarciński - nieskromny poznaniak
25 innych powiatach województwa wielkopolskiego. Cukiernia, która chce piec rogale świętomarcińskie musi się postarać o specjalny certyfikat potwierdzający jego autentyczność. - Ludziom się myli ze świętokrzskimi, świętojańskimi, czasem nawet ktoś dzwoni i pyta o muzeum pieroga - śmieje się Wuja
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/174602822/rogale+swietomarcinskie/p