Wykonanie
Strucla makowa- najlepsza przyjaciółka naszej rodziny podczas świąt. Wyszła nie przesuszona i aromatyczna. Wykorzystałam gotową masę
makową z dodatkiem
skórki pomarańczowej, która była dość mocno wyczuwalna w
strucli. Z podanych składników upiekłam dwie
strucle.Ciasto50 dag
mąki12 dag
cukru10 dag
masła4
żółtka1 szklanka
mleka4 dag
drożdżyszczypta
soliMasa makowa (użyłam gotowej masy makowej)25 dag
maku15 dag
cukru pudru2
żółtkamigdały,
rodzynki,
orzechyolejek migdałowyMąkę przesiać do miski. Zrobić zaczyn (
drożdże rozetrzeć z łyżką
cukru i 10 dag
mąki, dodać tyle
mleka, aby rozczyn miał gęstość dobrej
śmietany), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z
cukrem, włożyć do miski z
mąką, wlać rozczyn, resztę
mleka i dodać szczyptę
soli. Wyrabiać ciasto dokładnie, aż będzie gładkie i lśniące. Pod koniec wyrabiania stopniowo wlewać rozpuszczony tłuszcz. Ciasto powinno być dość gęste. Gotowe ciasto przykryci zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy dwukrotnie zwiększy swoją objętość wyłożyć je na stolnicę, podzielić na 2 części. Każdą cześć cienko rozwałkować, rozsmarować na niej równo masę
makową, zwinąć i układać łączeniem na dno blaszki. Przed pieczeniem
struclę posmarować letnią
wodą i wstawić do piekarnika na mniej więcej 45 minut (trzymałam krócej, gdyż nie chciałam jej wysuszać niepotrzebnie). Po upieczeniu polać polewą, bądź polukrować, posypać
orzechami lub
płatkami migdałów.Masa makowa przyrządzenie: w przeddzień pieczenia
strucli wypłukany
mak zalać wrzącą
wodą i zostawić na noc.Następnego dnia po odsączeniu na sicie,
mak trzykrotnie zemleć w maszynce, połączyć z
żółtkami,
cukrem, drobno pokrojonymi
bakaliami oraz
olejkiem migdałowym. Jeśli masa jest zbyt gęsta, można dodać do niej
miodu lub
śmietany.