ßßß Cookit - przepis na Tradycyjny makowiec

Tradycyjny makowiec

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 500 gramów
mleko 1 szklanek
cukier 130 gramów
żółtka 3 sztuk
drożdże 50 gramów
masło rozpuszczone 60 gramów
cukier waniliowy 20 gramów
sól 1 szczypta
mak 250 gramów
cukier 150 gramów
masło 30 gramów
białka 2 sztuk
olejek migdałowy według uznania
orzechy włoskie posiekane 50 gramów
migdały bez skórki, posiekane 50 gramów
rodzynki 50 gramów
Wykonanie:
Masa: mak opłukać, osączyć, zalać wrzątkiem, gotować, aż ziarna dadzą się rozetrzeć w palcach. Zemleć dwa razy. Smażyć 10 minut z 30g masła, 150g cukru i 10g cukru waniliowego, ciągle mieszając, przestudzić. Dodać posiekane bakalie i kilka kropel olejku, wymoczone i osączone rodzynki oraz pianę z 2 białek, wymieszać.
Ciasto: 2 żółtka utrzeć z 130g cukru, mąkę przesiać do miski, drożdże wymieszać z łyżką cukru. Gdy się rozpuszczą wlać do miski, dodać letnie mleko, masę jajeczną, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto. Gdy zacznie odstawać od ręki, dodać rozpuszczone masło i wyrabiać jeszcze chwile. Ciasto pozostawić w cieple, gdy dwukrotnie powiększy objętość, przełożyć na stolnicę. Rozwałkować prostokąt i rozsmarować na nim masę makową. Ciasto zwinąć w rulon, włożyć do wąskiej , podłużnej formy, wyścielonej papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu.
Wyrośnięty makowiec posmarować żółtkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 minut w 180 stopniach. Lekko ostudzone ciasto wyjąć z foremki i posypać cukrem pudrem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4618/Tradycyjny-makowiec