Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
mleko 1 szklanek
cukier 130 gramów
żółtka 3 sztuk
drożdże 50 gramów
masło rozpuszczone 60 gramów
cukier waniliowy 20 gramów
sól 1 szczypta
mak 250 gramów
cukier 150 gramów
masło 30 gramów
białka 2 sztuk
olejek migdałowy według uznania
orzechy włoskie posiekane 50 gramów
migdały bez skórki, posiekane 50 gramów
rodzynki 50 gramówWykonanie:Masa:
mak opłukać, osączyć, zalać wrzątkiem, gotować, aż ziarna dadzą się rozetrzeć w palcach. Zemleć dwa
razy. Smażyć 10 minut z 30g
masła, 150g
cukru i 10g
cukru waniliowego, ciągle mieszając, przestudzić. Dodać posiekane
bakalie i kilka kropel
olejku, wymoczone i osączone
rodzynki oraz pianę z 2
białek, wymieszać.Ciasto: 2
żółtka utrzeć z 130g
cukru,
mąkę przesiać do miski,
drożdże wymieszać z łyżką
cukru. Gdy się rozpuszczą wlać do miski, dodać letnie
mleko, masę jajeczną,
cukier waniliowy i szczyptę
soli. Wyrabiać ciasto. Gdy zacznie odstawać od ręki, dodać rozpuszczone
masło i wyrabiać jeszcze chwile. Ciasto pozostawić w cieple, gdy dwukrotnie powiększy objętość, przełożyć na stolnicę. Rozwałkować prostokąt i rozsmarować na nim masę
makową. Ciasto zwinąć w rulon, włożyć do wąskiej , podłużnej formy, wyścielonej papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu.Wyrośnięty makowiec posmarować
żółtkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 minut w 180 stopniach. Lekko ostudzone ciasto wyjąć z foremki i posypać
cukrem pudrem.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: