Wykonanie
W wigilijnym menu nie może zabraknąć potraw z
makiem. Ten wigilijny zwyczaj związany jest z symboliką
maku. Jaka jest jego symbolika?Tradycja głosi, że
mak przyniesie domostwu dostatek. Według wierzeń ludowych brak
maku w wigilijnych potrawach mógł ściągnąć na domowników nieszczęścia. Symbolika
maku jest jednak szersza i nie oznacza on jedynie dostatku. W starożytności
mak symbolizował także płodność i urodzaj. Dlatego też greckie boginie nosiły wianki uplecione z kwiatów
maku. Jest to także symbol dziewictwa i czystości.Nie jest trudno pielęgnować takie tradycje świąteczne, bo większość z nas lubi dodatek
maku np.w ciastach.Moja
strucla makowa jest wyśmienita, bo zachowana jest idealna proporcja
maku do ciasta.
Ciasto drożdżowe jest cudowne do współpracy, dlatego
strucla jest bardzo łatwa do przygotowania. Ciasto nie wymaga nawet podsypywania
mąką. Piekłam mój makowiec zawinięty w papier i jeśli tylko prawidłowo go zawiniesz metoda jest super. Bardzo polecam. Makowiec zachowuje piękny kształt i nie pęka.Nie gotowalam
maku co oszczędza sporo czasu, lecz użyłam zmielony
mak gotowy do wypieków. Poszukajcie na półkach sklepowych, jest naprawdę kapitalny. Z takim
makiem można częściej piec makowce. Wcześniejsze gotowanie
maku i mielnie to byly tortury jak dla galerników. Natomiast
maku gotowego w puszce w ogóle nie polecam. Tam nawet zamiast
cukru jest sam
syrop glukozowo-fruktozowy. Przepis, z małymi modyfikcjami pochodzi z "Przysmaków polskiego
stolu"
Marka Lebkowskiego. Polecam!
Składniki na ciasto:500 g
mąki250 g
mleka70 g
masła70 g
cukruszczypta
soli1 łyżka
cukru waniliowego1 paczuszka suchych
drożdży lub 40 g świeżych2
żółtka L1
białko do posmarowania ciastaSkładniki na masę
makową:
320-350 g
maku2
białka40 g
masła200-220 g
miodu120 g
rodzynek50 g smażonej
skórki pomarańczowej50 g
migdałów2 łyżki
amaretto lub
rumu100-120 g
mlekaWykonanie:°Mleko razem z
masłem podgrzać w rondelku. Pozostałe składniki odmierzyć i umieścić w misie robota. Gdy korzystamy ze świeżych
drożdży zrobić rozczyn.
Drożdże rozetrzeć z łyżką
cukru i ciepłym
mlekiem (bez
masła !). Dodać 100 g
mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wszystkie składniki dokładnie wyrobić przy pomocy haka do
ciasta drożdżowego, do uzyskania jednolitego sprężystego ciasta. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości.°Gdy ciasto rośnie, przygotować
mak.
Rodzynki w miseczce zalać gorącą
woda. W drugiej miseczce zalać wrzątkiem
migdały, by w łatwy sposób zdjąć z nich skórkę.
Mak zalać ciepłym
mlekiem. W rodelku stopić
masło razem z
miodem ( mój był zcukrzony), dodać do
maku. Umyte
rodzynki odsączyć na sitku, a
migdały obrać ze skórki. Połączyć z
makiem. Dodać
skórkę pomarańczowa i
amaretto.Ubić na sztywno pianę z dwóch
białek i wymieszać z masą
makową, tuż przed wyłożeniem na rozwałkowane ciasto.°Wyrośniete ciasto wyrzucić z miski, powtórnie zagnieść i podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt 35-40 cm (wielkość makowców dopasować do rozmiarów blaszki) i o grubości 5 mm. Przed ostatnim wałkowaniem przełożyć ciasto na papier do pieczenia i rozwałkować na papierze. Posmarować
białkiem i równomiernie rozprowadzić nadzienie, pozostawiając czyste brzegi ciasta o szerokości 1,5 cm. Przy pomocy papieru zwinąć ciasto w rulon, niezbyt ściśle, brzegi ciasta zlepić i podwinąć pod spód. Ułożyć na blaszce do pieczenia. To samo powtórzyć z drugą
struclą. Jak prawidłowo zwinąć pokazałam na zdjęciu. Nieprawidłowo zawinięta w papier
strucla pękła, druga wygląda modelowo. Odstawić zawinięte makowce przynajmniej na pół godziny do wyrośniecia.°Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piec 35-40 minut. Pod koniec pieczenia
strucle wyraźnie zwiększą objętość.°Po upieczeniu wyjąć makowce, delikatnie rozciąć papier. Wystudzić. Posypać
cukrem pudrem.Uwagi: makowce na zdjęciu zawinięte są w papier cięty z rolki, a nie z gotowych standartowych arkuszy. Makowce są naprawdę duże. Jeśli jesteś w posiadaniu już pociętych arkuszy papieru do pieczenia, są one jednak dużo mniejsze, zawiń makowiec pozostawiając boki wolne bez podwijania papieru.ŻYCZĘ SMACZNEGO!