ßßß Cookit - przepis na Makowe zakończenie świątecznego ucztowania

Makowe zakończenie świątecznego ucztowania

nazwa

Wykonanie

ciasto drożdżowe:
· 1 kg mąki
· 250 g masła
· 300-350 g cukru,
· 80 g drożdży
· 6-7 żółtek
· ok.450 ml mleka
· cukier waniliowy
· jajka do smarowania ciasta (mogą być białka pozostałe z robienia ciasta)
masa makowa:
· 500 g maku,
· 250 g cukru,
· 40 g masła,
· 4 łyżki miodu,
· po ok. 50 g rodzynek, skórki pomarańczowej, migdałów, orzechów,
· cukier waniliowy,
· 2 białka,
Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy z małą ilością ciepłego mleka, łyżką mąki oraz cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe składniki mieszamy, dodajemy zaczyn i wyrabiamy. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, by wyrosło.
Masa makowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Mak gotujemy w mleku i schłodzony trzykrotnie mielimy. Masło rozpuszczamy z miodem i cukrem. Dodajemy zmielony mak, bakalie i ubite białka.
Masę i ciasto dzielimy 3 lub 4 części.*
Gotową masę rozkładamy na rozwałkowanym na prostokąt cieście, nie smarując brzegu i zwijamy w rulon. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem lub samym białkiem i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.
Gotowe i wystudzone strucle posypać cukrem pudrem lub udekorować według uznania, np lukrem (przepis tutaj).
* W piekarniku o szerokości 60 cm na blaszce ładnie mieszczą się 4 strucle.
Źródło:http://mojepysznesiodmeniebo.blogspot.com/2016/01/makowe-zakonczenie-swiatecznego.html