Wykonanie
ciasto drożdżowe:· 1 kg
mąki· 250 g
masła· 300-350 g
cukru,· 80 g
drożdży· 6-7
żółtek· ok.450 ml
mleka·
cukier waniliowy·
jajka do smarowania ciasta (mogą być
białka pozostałe z robienia ciasta)masa makowa:· 500 g
maku,· 250 g
cukru,· 40 g
masła,· 4 łyżki
miodu,· po ok. 50 g
rodzynek,
skórki pomarańczowej,
migdałów,
orzechów,·
cukier waniliowy,· 2
białka,Ciasto:
Drożdże rozpuszczamy z małą ilością ciepłego
mleka, łyżką
mąki oraz
cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe składniki mieszamy, dodajemy zaczyn i wyrabiamy. Odstawiamy przykryte ściereczką w ciepłe miejsce, by wyrosło.Masa makowa:
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Mak gotujemy w
mleku i schłodzony trzykrotnie mielimy.
Masło rozpuszczamy z
miodem i
cukrem. Dodajemy zmielony
mak,
bakalie i ubite
białka.Masę i ciasto dzielimy 3 lub 4 części.*Gotową masę rozkładamy na rozwałkowanym na prostokąt cieście, nie smarując brzegu i zwijamy w rulon. Wierzch smarujemy rozbełtanym
jajkiem lub samym
białkiem i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.Gotowe i wystudzone
strucle posypać
cukrem pudrem lub udekorować według uznania, np lukrem (przepis tutaj).* W piekarniku o szerokości 60 cm na blaszce ładnie mieszczą się 4
strucle.