ßßß Cookit - przepis na Makowiec

Makowiec

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Makowiec
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
drożdże 50 gramów
cukier 1 szklanek
mleko według uznania
masło 5 łyżek stołowych
olej sojowy 5 łyżek stołowych
żółtka 5 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
mak 500 gramów
cukier 500 gramów
skórka pomarańczxowa smażona według uznania
rodzynki 50 gramów
cukier waniliowy 2 sztuk
Wykonanie:
Z mąki, mleka, żółtek, cukru, tłuszczu i drożdży przygotować ciasto o gęstej konsystencji, dobrze wyrobić, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym pomieszczeniu. Powinno mieć taką konsystencję, aby można było je bez trudu wałkować. Poprzedniego dnia mak wypłukać, odsączyć i sparzyć i pozostawić na noc. Nazajutrz odcedzić i zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitem, następnie wymieszać z cukrem i podgrzewać stale mieszając. Gdy cukier się rozpuści odstawić , po czym dodać smażoną w cukrze skórkę pomarańczową, cukier waniliowy lub wanilię i połączyć z umytymi rodzynkami. Z wyrośniętego ciasta wałkować owalne placuszki, smarować makiem na grubość 1cm założyć brzegi i zwinąć ciasto w wąski długi rulon, który należy przekładać ostrożnie do wąskiej podłużnej foremki, wyłożonej folią aluminiową lub wysmarowanej tłuszczem . Pozostawić do wyrośnięcia, następnie0 upiec wstawiając do piekarnika o temperaturze około 170 stopni C.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5175/Makowiec