Wykonanie
« Powrót  Makowiec
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 3 szklanek
drożdże 50 gramów
cukier 1 szklanek
mleko według uznania
masło 5 łyżek stołowych
olej sojowy 5 łyżek stołowych
żółtka 5 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
sól 1 szczypta
mak 500 gramów
cukier 500 gramów
skórka pomarańczxowa smażona według uznania
rodzynki 50 gramów
cukier waniliowy 2 sztukWykonanie:Z
mąki,
mleka,
żółtek,
cukru, tłuszczu i
drożdży przygotować ciasto o gęstej konsystencji, dobrze wyrobić, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym pomieszczeniu. Powinno
mieć taką konsystencję, aby można było je bez trudu wałkować. Poprzedniego dnia
mak wypłukać, odsączyć i sparzyć i pozostawić na noc. Nazajutrz odcedzić i zemleć trzykrotnie w maszynce do
mięsa z drobnym sitem, następnie wymieszać z
cukrem i podgrzewać stale mieszając. Gdy
cukier się rozpuści odstawić , po czym dodać smażoną w cukrze
skórkę pomarańczową,
cukier waniliowy lub
wanilię i połączyć z umytymi
rodzynkami. Z wyrośniętego ciasta wałkować owalne placuszki, smarować
makiem na grubość 1cm założyć brzegi i zwinąć ciasto w wąski długi rulon, który należy przekładać ostrożnie do wąskiej podłużnej foremki, wyłożonej folią aluminiową lub wysmarowanej tłuszczem . Pozostawić do wyrośnięcia, następnie0 upiec wstawiając do piekarnika o temperaturze około 170 stopni C.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: