ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czegomąka 3 szklanekdrożdże 50 gramówcukier 1 szklanekmleko według uznaniamasło 5 łyżek stołowycholej sojowy 5 łyżek stołowychżółtka 5 sztukcukier waniliowy 1 sztuksól 1 szczyptamak 500 gramówcukier 500 gramówskórka pomarańczxowa smażona według uznaniarodzynki 50 gramówcukier waniliowy 2 sztukWykonanie:Z mąki, mleka, żółtek, cukru, tłuszczu i drożdży przygotować ciasto o gęstej konsystencji, dobrze wyrobić, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym pomieszczeniu. Powinno mieć taką konsystencję, aby można było je bez trudu wałkować. Poprzedniego dnia mak wypłukać, odsączyć i sparzyć i pozostawić na noc. Nazajutrz odcedzić i zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitem, następnie wymieszać z cukrem i podgrzewać stale mieszając. Gdy cukier się rozpuści odstawić , po czym dodać smażoną w cukrze skórkę pomarańczową, cukier waniliowy lub wanilię i połączyć z umytymi rodzynkami. Z wyrośniętego ciasta wałkować owalne placuszki, smarować makiem na grubość 1cm założyć brzegi i zwinąć ciasto w wąski długi rulon, który należy przekładać ostrożnie do wąskiej podłużnej foremki, wyłożonej folią aluminiową lub wysmarowanej tłuszczem . Pozostawić do wyrośnięcia, następnie0 upiec wstawiając do piekarnika o temperaturze około 170 stopni C.Autor: IzaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: