ßßß
Tradycyjny dla naszego regionu wypiek. Popularny na weselach i rodzinnych uroczystościach. Przy przygotowaniu tego ciasta można spalić więcej kalorii niż przy killerze Chodakowskiejale efekt wart jest zachodu. Warto kupić kilka butelek mleka przed degustacją.Składnikiciasto1kg mąki0,5 szkl cukru0,5l mleka0,5 masła (w ostateczności margaryny)2 jajka2 żółtka10 dag drożdży ((1 kostka))cukier waniliowysólkruszonka2 łyżki mąki1 łyżka cukru1 łyżka masłasólSposób przygotowaniaKrok 1Podgrzać mleko, dodając łyżkę cukru i mąki. Do ciepłego mleka dodać drożdże i odstawić na chwilę aż rozczyn podwoi objętość.Krok 2Połączyć wszystkie składniki i wyrabiać 20 minut intensywnie zagniatając. Bez oszukiwania, bo nie wyjdzie ;)Krok 3Wyłożyć ciasto do nasmarowanej tłuszczem blachy i odstawić w ciepłe miejsce aż trochę wyrośnie.Krok 4Piec około godziny obserwując pod koniec kiedy będzie zarumienione.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (2 votes cast)Drożdżówka (pieróg drożdżowy), 10.0 out of 10 based on 2 ratingsPodobne wpisy
Drożdżówka z rodzynkami i kruszonkąPierekaczewnikŚwiąteczna brioszka z makiemBułeczki drożdżowe z czekoladowym nadzieniemBułeczki na parze