ßßß Cookit - przepis na Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

nazwa

Wykonanie

W okresie świąteczno - noworocznym makowiec rządzi w naszym domu. I odkąd pamiętam, tylko taki był pieczony. Nie udało mi się go wrzucić przed świętami, bo piekłam w ostatniej chwili. Na prośbę sąsiadki podaję go dzisiaj, żeby był na zaś ;-) Z podanej porcji wychodzą 3 makowce. Zazwyczaj dzielę i zamrażam, żeby wyjąć przy jakiejś okazji. A że dziś są moje urodziny i okazja jest - to proszę się częstować:-)
Składniki na 3 makowce:
3,5 szkl. mąki,
1 szkl. cukru,
0,5 kostki masła,
8 dkg drożdży,
1 szkl. mleka,
3 żółtka,
szczypta soli,
1 białko + łyżeczka mleka do posmarowania ciasta,
masa makowa
600 g maku suchego mielonego,
mleko,
1 łyżka masła,
1 szkl. cukru,
2 łyżki miodu,
2 białka,
skórka z 1 cytryny,
skórka z 1 cytryny,
cukier waniliowy,
200 g posiekanych bakalii (orzechy włoskie, migdały, ewentualnie rodzynki),
lukier:
1 szklanka cukru pudru
3 – 4 łyżki gorącej wody,
odrobina soku z cytryny.
Przygotowanie:
Przygotować masę makową:
W rondlu roztopić masło, dodać cukier, miód, mak i bakalie. Podlać mlekiem, żeby miał dobrą konsystencję. Smażyć kilka minut minut ciągle mieszając. Masę schłodzić, dodać ubite na sztywno białko. Wymieszać i odstawić. Podzielić na 3 części.
Przygotować ciasto drożdżowe:
Do 100 ml letniego mleka wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru wymieszać. Dodać tyle mąki, żeby zaczyn miał gęstość śmietany, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10-15 minut). Zaczyn powinien podwoić swoją objetość. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę, wlać do miski z mąką i rozczynem, dodać resztę mleka, sztyptę soli. Powoli wlewać stopione, ciepłe masło, wyrabiać ok. 5 minut, ciasto powinno być gładkie, lśniące i elastyczne.
Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.w ciepłe miejsce. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko na stolnicy wysypanej mąką i podzielić na 3 równe części. Każdą z nich krótko wyrobić, a następnie rozwałkować na prostokąt. Białkiem wysmarować powierzchnię.
Masę makową równomiernie rozłożyć na rozwałkowanych płatach ciasta zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od brzegów. Ciasto zwinąć ciasno w rulon,zaczynając od dolnego, długiego brzegu. Boki podwinąć pod spód. Zrobić 3 makowce. Posmarować białkiem.
Każdy makowiec owinąć papierem do pieczenia zostawiając trochę wolnej przestrzeni, przełożyć na blachę w sporych odstępach od siebie. Piekarnik rozgrzać do 185°C (funkcja góra / dół), piec ok. 40 - 50 minut do złotobrązowego koloru. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, rozciąć od góry papier, przestudzić. Przygotować lukier z podanych składników. Posmarować przestudzone makowce.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2016/01/makowiec-zawijany.html