ßßß Cookit - przepis na Makowiec

Makowiec

nazwa

Wykonanie

Następny przepis znaleziony w zeszycie sprzed lat . Makowiec nie jest takim trudnym ciastem do zrobienia jakim mi się kiedyś wydawał. Wystarczy tylko dobre nastawienie i dalej pójdzie gładko :).
Ciasta z makiem nie może zabraknąć w Boże Narodzenie. Zatem do pracy :)
Składniki na 2 ciasta o długości ok. 35 cm
Ciasto:
100 g drożdży
ok. 1 szkl. mleka
6 żółtek
sól
1 szkl. cukru
1 cukier waniliowy ( 16g)
150 g masła
1 kg mąki
Masa makowa:
500 g maku
50 g masła
150 g cukru
2 jajka
50 g skórki pomarańczowej
50 g rodzynek
100 g orzechów włoskich
4 łyżki miodu
Lukier:
12 łyżek cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1/2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem i 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce.
Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, stopione i wystudzone masło oraz zaczyn. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką.
Mak zalać wrzątkiem i gotować na małym ogniu ok. 2o minut. Dokładnie odcedzić i zmielić.
Przełożyć do garnuszka ze stopionym masłem, dodać cukier , skórkę pomarańczową , miód i orzechy włoskie.
Smażyć 10 minut na wolnym ogniu ,ciągle mieszając. Ostudzić.
Dodać żółtka i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę , następnie połączyć ją z masą makową.
Ciasto podzielić na 2 części.
Rozwałkować na 2 prostokąty . Wyłożyć masę makową na każdy prostokąt i zrolować.
Włożyć do foremek i piec ok. 50 minut w temp. 180 C
Polać lukrem i ozdobić np. skórką pomarańczową albo mieszanką owoców kandyzowanych.
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/12/makowiec.html