ßßß
Składniki na nadzienie makowe:- 0,5 kg maku- 3 jajka- 3/4 szklanki cukru- 2 łyżki masła- 5 łyżek miodu- 1 łyżeczka esencji waniliowej- sok z 1/2 cytryny- 150g rodzynków- 100g migdałów w płatkach- szczypta soliSkładniki na ciasto:- 0,5 kg mąki- 200 ml mleka- 5 żółtek- białko z 1 jaja- 0,5 kostki masła- 0,5 szklanki cukru- 1 łyżeczka esencji waniliowej- 50gr drożdży- szczypta soliSposób przygotowania:Mak płuczemy i zalewamy wrzątkiem.Po około 15 minutach odcedzamy mak i mielimy go trzykrotnie.Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mak, miód, sok z cytryny, esencję waniliową, rodzynki i migdały i całość smażymy, mieszając przez 15 minut.Mak studzimy.Żółtka oddzielamy od białek.Żółtka ucieramy z cukrem, a z białek ubijamy pianę, dodając szczyptę soli.Po ostudzeniu, mak łączymy z żółtkami i pianą z białek.Mieszamy, aż składniki się połączą.Teraz możemy przystąpić do przygotowania ciasta.Do naczynia wlewamy mleko.Do mleka dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.Masło rozpuszczamy w rondelku i ostudzamy.Mąkę wsypujemy na stolnicę.Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.Żółtka ucieramy z cukrem.Do mąki dodajemy zaczyn drożdżowy, sól, esencję waniliową i utarte z cukrem żółtka. Wyrabiamy lekko ciasto, aż składniki się połączą.Dolewamy rozpuszczone masło i wyrabiamy ciasto około 10 minut.Po wyrobieniu, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy ciasto około 3 minut.Rozwałkowujemy je na kwadrat na grubość około 0 , 5-0 , 7 cm.Na rozwałkowane ciasto układamy masę makową, zostawiając około 2 cm brzegi.Całość zawijamy i układamy na blasze.Smarujemy z wierzchu białkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy około 50 minut.Po upieczeniu zostawiamy ciasto do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.Ciasto można polukrować i posypać np. płatkami migdałów.Smacznego!Wpis bierze udział w akcji: