ßßß
Składniki:1 pierś z kurczaka Nasz kurczak2-3 plastry szynki szwarcwaldzkiej2 łyżki sera pleśniowego niebieskiego2 łyżki pietruszki1 łyżka masłaolej rzepakowysól Kamispieprz Kamisprzyprawa do grillaPuree z selera:3 średniej wielkości selery1 łyżka masła500 ml mlekasól, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa do smakusos wiśniowy:2 szkl wiśni z wiśniówki lub wiśni mrożonych4 łyżki miodu,4 goździki,1 płaska łyżeczka cynamonu1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanejsól, pieprz Kamis do smaku
Wykonanie:Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem lekko rozbijamy. Posypujemy solą i pieprzem. Do miseczki wkładamy ser, masło i posiekanąpietruszkę doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Na desce układamy plastryszynki parmeńskiej na to pierś z kurczaka i układamy farsz serowo-ziołowy. Roladę dokładnie zwijamy spinamy wykałaczkami.Gotowe roladki układamy na tackach do grillowania, delikatnie skrapiamy olejem rzepakowym i stawiamy ją na rozgrzanym ruszcie od grilla. Roladki grillujemyokoło 15-20 minut co jakiś czas obracając i skrapiając olejem.Puree z selera:Do garna wkładamy obrane pokrojone selery , które zalewamy mlekiem i dodajemy kilka kropel cytryny (aby zachowały ładny kolor). Gotujemy domiękkości i przekładamy do miski, dodajmy masło, gałkę muszkatołową, imbir, pieprz biały, sól i dokładnie miksujemyblenderem . Możemy dodać odrobinę mleka w którym gotował się seler jeśli będzie za gęste.Sos wiśniowy:Do rondla, dodajemy wiśnie, wino, miód, goździki, cynamon. Doprowadzamy do wrzenia i redukujemy jego ilość. Zagęszczamy łyżeczką mąkiziemniaczanej, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Roladki podajemy z purre z selera z sosem wiśniowym