Wykonanie
Ten
kurczak pojawił się u nas w domu kilkanaście lat temu. Nawet nie wiem skąd moja mama zna ten przepis. Wiem jedno, uwielbiamy tego
kurczaka. Najlepiej smakuje z
ryżem i
sałatką owocową. Na zachętę
powiem Wam, że to danie najczęściej gości na naszych stołach na rodzinnych spotkaniach czy podczas świąt.
Składniki:4 uda z
kurczakasól,
pieprz2 łyżki
miodu2 łyżki
masła1 łyżeczka
gałki muszkatołowejWykonanie:
Kurczaka umyć, ewentualnie podzielić na porcje. Doprawić i przełożyć do brytfanki. W małym rondelku podgrzać
masło i
miód. Kiedy się połączą dodać gałkę i dokładnie wymieszać. Polać
kurczaka. Piec w 200 stopniach około 45 minut, aż
mięso będzie miękkie. Jeśli ułożycie kawałki
kurczaka obok siebie uzyskacie piękną brązową skórkę (ja niestety piekę zawsze w dużych ilościach i
kurczaki leżą jeden na drugim, stąd skórka nie jest cała brązowa)./wydrukuj przepis/