Wykonanie
Prosty
makaron , wykonany w pięć minut . Składniki , które często goszczą w lodówce ,kawałek wędzonego
kurczaka ,
świeży szpinak i parę
pieczarek . Nic trudnego , a smak zachwycający . Pasuje do każdego gatunku
makaronu , można użyć nawet
razowego , wtedy potrawa będzie jeszcze zdrowsza . Lubię takie dania , bo nie zabierają czasu , którego i tak mi zawsze brakuje , a dodatkowo ,nikt przy nich nie marudzi . Moi domownicy kochają
makaron pod każda postacią 😉
Składniki 3 osoby :1 udo wędzonego
kurczaka8-9
pieczarek1/2 opakowania
świeżego szpinaku2 ząbki
czosnku1/2 płaskiej łyżeczki startej
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
cukru lub
miodusól,
pieprz do smakułyżka
masłakawałek
startego sera do posypania ( leicester lub natan )
Udo obieramy z
mięsa ,nie zdejmujemy skóry – to ona da smak ,kroimy w kawałeczki .
Pieczarki, kroimy w plastry i podsmażamy na
maśle , po chwili ,dodajemy wyciśnięty praską
czosnek,
cukier ,gałkę ,
szpinak i szybko mieszamy . Dokładamy
kurczaka , podsmażamy chwilkę – dosłownie tyle ,żeby
szpinak stracił jędrność . Doprawiamy
pieprzem ( dużo
pieprzu 😉 mniam ! ) ,
solą . Mieszamy jeszcze z minutkę , dwie .Wyłączamy gaz . Podajemy z ugotowanym
makaronem , posypany drobno tartym
serem . Smacznego 😉