Wykonanie
Jest to najprostszy przepis na
kurczaka jaki znamy. Nie oznacza to wcale, ze
kurczak jest mniej smaczny.. oj nie! Ma wspaniałą chrupiącą skórkę, jest intensywnie soczysty w środku o niebanalnym smaku. Danie idealne dla osób zapracowanych ponieważ jego przygotowanie nie zajmuje więcej, niż dosłownie 5 minut. Resztę robi za nas piekarnik. Wypróbujcie, gorąco polecamy!


Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: ok. 6Czas przygotowania: 5 minut + około 70-80 minut pieczeniaSkładniki:1
kurczakButelka dobrego
jasnego piwa100g
masłaŚwieżo mielony
pieprz, świeżo mielona
sólKurczaka myjemy pod bieżącą
wodą oraz osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy
masłem z każdej strony oraz obsypujemy
solą i
pieprzem, by
kurczak „przegryzł się z przyprawami” można go odstawiać na chwilę do lodówki (idealny czas to 2 godz., ale jeśli nam się śpieszy omijamy ten etap). Piekarnik nagrzewamy na 160 stopni. Następnie otwieramy butelkę
piwa, zlewamy nieco z górki. Nadziewamy
kurczaka i wstawiamy do piekarnika*. Pani
Magda podaje w książce by piec go około godziny, nasz był dość spory więc zostawiałyśmy go na 80 minut z czego ostatnie 10 minut na termoobiegu.*My wstawiłyśmy naszego
kurczaka do piekarnika postawionego w formie do zapiekanek by skapujący tłuszcz nie przypalał się na dnie.Dopis: Nasz
kurczak był pozbawiony szyi przy zakupie, dlatego też spięłyśmy go na górze wykałaczkami, by nie "zjechał" z butelki w trakcie pieczenia. Wówczas
kurczak pięknie "
siedzi" na butelce, a do dna zostaje około 1,5 cm. Pozwala to na swobodne pieczenia w piekarniku z każdej strony.
