ßßß Cookit - przepis na Generał kurczak według przepisu Magdy Gessler

Generał kurczak według przepisu Magdy Gessler

nazwa

Wykonanie

Jest to najprostszy przepis na kurczaka jaki znamy. Nie oznacza to wcale, ze kurczak jest mniej smaczny.. oj nie! Ma wspaniałą chrupiącą skórkę, jest intensywnie soczysty w środku o niebanalnym smaku. Danie idealne dla osób zapracowanych ponieważ jego przygotowanie nie zajmuje więcej, niż dosłownie 5 minut. Resztę robi za nas piekarnik. Wypróbujcie, gorąco polecamy!
Potrawa wolna od glutenu.
Ilość porcji: ok. 6
Czas przygotowania: 5 minut + około 70-80 minut pieczenia
Składniki:
1 kurczak
Butelka dobrego jasnego piwa
100g masła
Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól
Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą oraz osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy masłem z każdej strony oraz obsypujemy solą i pieprzem, by kurczak „przegryzł się z przyprawami” można go odstawiać na chwilę do lodówki (idealny czas to 2 godz., ale jeśli nam się śpieszy omijamy ten etap). Piekarnik nagrzewamy na 160 stopni. Następnie otwieramy butelkę piwa, zlewamy nieco z górki. Nadziewamy kurczaka i wstawiamy do piekarnika*. Pani Magda podaje w książce by piec go około godziny, nasz był dość spory więc zostawiałyśmy go na 80 minut z czego ostatnie 10 minut na termoobiegu.
*My wstawiłyśmy naszego kurczaka do piekarnika postawionego w formie do zapiekanek by skapujący tłuszcz nie przypalał się na dnie.
Dopis: Nasz kurczak był pozbawiony szyi przy zakupie, dlatego też spięłyśmy go na górze wykałaczkami, by nie "zjechał" z butelki w trakcie pieczenia. Wówczas kurczak pięknie "siedzi" na butelce, a do dna zostaje około 1,5 cm. Pozwala to na swobodne pieczenia w piekarniku z każdej strony.
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2015/01/genera-kurczak-wedug-przepisu-magdy.html