ßßß Cookit - przepis na Wegańskie curry z dynią i soczewicą

Wegańskie curry z dynią i soczewicą

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje
1 łyżka oleju roślinnego
1 łyżeczka czerwonej pasty curry*
2 łyżeczki startego imbiru
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
1/4 szklanki czerwonej soczewicy
1 łyżeczka kurkumy w proszku
300 g dyni lub batatów
1/2 cukinii (150 g)
1 czerwona papryka
100 g zielonej fasolki szparagowej
ostra papryczka
400 ml bulionu (np. takiego)
200 ml mleka kokosowego
1 pomidor
świeża kolendra, opcjonalnie ryż
Przygotowanie
W garnku na oleju podsmażyć pastę curry, dodać straty imbir, starty czosnek i pokrojoną w kosteczkę cebulę, co chwilę mieszając smażyć przez ok. 2-3 minuty (w międzyczasie skrapiać składniki wodą aby nie przywierały do dna garnka).
Dodać suchą soczewicę, kurkumę, 1 łyżeczkę cukru i wymieszać. Dodać obraną i pokrojoną dynię lub bataty, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, pokrojoną na małe kawałeczki zieloną fasolkę oraz papryczkę chili bez pestek (ilość do smaku).
Zalać ostudzonym bulionem wymieszanym z mlekiem kokosowym i zagotować. Gotować bez przykrycia przez 5 minut, następnie dodać obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora i gotować jeszcze przez około 15 minut aż warzywa będą miękkie i sos zgęstnieje.
Posypać kolendrą. Można podawać z ugotowanym ryżem.
Wskazówki
* można pominąć i dodać nieco więcej imbiru i czosnku
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/weganskie-curry-z-dynia-i-soczewica