Wykonanie
Szybka i prosta do przygotowania potrawa z kuchni indyjskiej. Wyjątkowo łagodne w smaku
curry pozwala cieszyć się smakiem poszczególnych składników. Wg. "Easy one-pot"serwowana jest z
ryżem basmati,ja podałam z
makaronem ryżowym,z prostej przyczyny-braku
ryżu :)
12 dkg
nerkowców niesolonych6
cebulek szalotek1
czerwona papryka - kroję w cienkie paski8 małych ziemniaczków4 duże suszone
chili - ja dałam 2 świeże o średnim stopniu ostrości,ale można dodać więcej,bo danie wyszło bardzo łagodne2 spore
pomidory400 ml
mleczka kokosowego2 łyżki
oleju1 łyżeczka
gorczycy - ja dałam nasiona
cebuli(popularne w kuchni indyjskiej)1 łyżka startego na tarce korzenia
imbiru6 listków
curry lub kilka laurowych1 łyżeczka
kurkumy2 ząbki
czosnkuNa patelni rozgrzewam
olej i dodaję orzeszki oraz przekrojone na pół
szalotki i podsmażam na małym ogniu aż orzeszki lekko się zabrązowią,ok.5 min. mieszając. Następnie dodaję nasionka
cebuli i listki
curry(raczej nie proponuję ich jeść,bo są twardawe,ale potrawie nadają smak więc z nich nie rezygnujmy),a gdy nasionka zaczną "strzelać"dorzucam posiekany
czosnek,starty
imbir,
kurkumę pokrojone świeże
chili i
paprykę-podduszam ok.2-3 min.mieszając.
Pomidory sparzam i obieram ze skórki(wg.uznania,ja nie lubię,gdy skórka sama oddziela się podczas gotowania dlatego zazwyczaj ją usuwam),kroję na ćwiartki i razem z
mleczkiem kokosowym dodaję do składników na patelni. Przykrywam i duszę,aż
ziemniaki będą miękkie. Podałam z
makaronem ryżowym. Wersja bardzo delikatna. Smacznego!!!