ßßß Cookit - przepis na Zupa dahl z czerwonej soczewicy

Zupa dahl z czerwonej soczewicy

nazwa

Wykonanie

Tym razem będzie twór mojego mężczyzny. Inspirował się puszkowym przepisem
Jest to szybka i obłędnie pyszna zupa.
Wedle jego relacji tworzył ją używając.
1 szklanki czerwonej soczewicy
sosu pomidorowego z kartonika zwanego dumnie passatą (pół kartonika)- chociaż mnie pora roku skłoniłąby do kupienia i użycia świeżych pomidorów, ale to już takie moje surrykacie czepianie się
1 marchewk1
1 cebuli
ząbka czosnku
oleju do smażenia
1 łyżeczki imbiru
1 łyżki gorczycy białej (w kuleczkach, nie mielonej)
pół łyżeczki kurkumy
1 łyżki kminu rzymskiego (kuminu)- puszka pisze, że może byc zwykły kminek jako zamiennik, ale jak na mój gust to już lepiej żadnego nie dawać. Między kminkiem a kuminem różnica jest diametralna. Dobra przyznam się po małym klapsie, że zwyczajnie nie cierpię tradycyjnego kminku
1 łyżki sosu sojowego
czubata łyżka mleczka kokosowego
Kroimy w kosteczkę marchew i gotujemy razem z soczewicą w 3 szklankach wody. W razie konieczności można dolać wody, ale jest to zupa z założenia gęsta i 3 szklanki powinny być idealną ilością wody Soczewica czerwona gotuje się bardzo szybko, ok. 20 minut. Ewentualne rozgotowanie jej nie zaszkodzi. Jak pisałam i tak robimy gęstą zupę.
W tak zwanym międzyczasie:
Imbir, gorczycę , kumin, kurkumę podprażamy minutkę na oleju do podprażonych przypraw dodajemy cebulkę i podsmażamy ją na złocisty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy splasterkowany ząbek czosnku
Cebulkę z przyprawami dodajemy do gara z ugotowaną już soczewicą i marchewką. Mieszamy wszystko i dodajemy wedle uznania bądź zawartości lodówki- pół kartonika sosu pomidorowego, lub pół puszki pomidorów, lub pół kilo świeżych pomidorów, sos sojowy, czubatą łyżkę mleczka kokosowego.
Jeszcze minutkę trzymamy na ogniu i można polewać ;)
Mi do tej zupy pasuje jeszcze pajda chleba na przegrychę.
Efekt męskich czarów w kuchni
Smacznego
Źródło:http://polykajzsurri.blogspot.com/2013/05/zupa-dahl-z-czerwonej-soczewicy.html