ßßß Cookit - przepis na Łosoś Jack Daniel's

Łosoś Jack Daniel's

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 porcje, po 780 kcal
700 g filetu z łososia (bez skóry)
125 ml soku ananasowego
1 łyżka tartego korzenia imbiru
1/2 większej cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
100 ml octu winnego czerwonego
150 ml soku ananasowego
60 ml whisky Jack Daniel's
60 ml sosu sojowego jasnego
80 g brązowego cukru
szczypta ostrej papryki w proszku lub pieprzu cayenne
1/2 łyżki masła
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Mix przypraw do łososia
wymieszane w równych częściach (po szczypcie) mielone przyprawy: kurkuma, kmin rzymski, cynamon, czerwona papryka, kolendra
Dodatki
125 ml kaszy jaglanej
1 świeży ananas
1 świeży brokuł (lub opakowanie mrożonego)
świeże chili
Przygotowanie
Przygotowanie łososia: z filetu odciąć skórę, opłukać w zimnej wodzie, osuszyć. Do szerokiego naczynia wlać sok ananasowy, dodać tarty imbir i wymieszać. Do powstałej marynaty włożyć i obtoczyć w niej łososia, zostawić na 1 godzinę, w międzyczasie łososia przewrócić na drugą stronę.
Sos Jack Daniel's: w garnku na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę i starty czosnek. Dodać ocet, sok ananasowy, whisky, sos sojowy, cukier i mieloną paprykę. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Na koniec dodać masło oraz mąkę ziemniaczaną (przez sitko) i wymieszać.
Grillowanie łososia: Łososia wyjąć z marynaty (marynatę odrzucamy), następnie natrzeć mieszanką przypraw i zgrillować na patelni lub upiec w piekarniku z funkcją grilla (duża moc, ok. 12 minut, na wyższej półce). Pod koniec grillowania można posmarować syropem klonowym aby ładnie się zrumienił.
Dodatki: Kaszę jaglaną zalać zimną wodą (proporcje 1:3) i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Ananasa pokroić na plastry, posmarować syropem klonowym i zgrillować po 2-3 minuty z każdej strony aż się zrumieni. Brokuła ugotować w osolonej wodzie.
Zgrillowanego łososia polać sosem. Podawać z ugotowaną kaszą jaglaną i brokułami oraz plastrami zgrillowanego ananasa posypanymi drobno posiekaną papryczką chili.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/losos-jack-daniels