Wykonanie
Uwielbiam tradycyjne mielone, ale nigdy nie wychodzą mi takie jak powinny, czyli są trochę twardawe. Przepis na tradycyjne mielone przeszedł małą modyfikację - dodałem
kaszę jaglaną. Tym oto sposobem uzyskałem kotlety miękkie i bardzo sycące. Samo ich przygotowanie nie jest żadną filozofią, ale trzeba uważać, aby ich nie przypalić. :)
Składniki:- 3/4 szklanki
kaszy jaglanej- 500 g
mięsa mielonego-
cebula- 2 ząbki
czosnku-
jajko- łyżka
masła-
sól-
pieprz-
oregano-
papryka ostra w proszku-
oliwa do smażeniaPrzygotowanie:1. Gotujemy
kaszę jaglaną.2.
Cebulę kroimy bardzo drobno.3. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej łyżkę
masła . Dodajemy
cebulę i przeciśnięty przez praskę
czosnek.
Cebulę i
czosnek przyprawiamy łyżeczką
ostrej papryki i smażymy do miękkości.4. Do miski wkładamy
mięso mielone, ugotowaną jeszcze ciepłą
kaszę jaglaną, usmażoną
cebulę, oraz
jajko. Wszystko przyprawiamy
solą,
pieprzem i
oregano.5. Całość dokładnie i energicznie mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.6. Nabieramy łyżką masę i formujemy kotlety, które smażmy z obydwu stron na rozgrzanej
oliwie.Pamiętajcie -
mięso nie może być surowe, a kotlety spalone! ;)Kotlety możecie także upiec w piekarniku - na pewno będą mniej kaloryczne.