ßßß
Składniki:- 3/4 szklanki kaszy jaglanej- 500 g mięsa mielonego- cebula- 2 ząbki czosnku- jajko- łyżka masła- sól- pieprz- oregano- papryka ostra w proszku- oliwa do smażeniaPrzygotowanie:1. Gotujemy kaszę jaglaną.2. Cebulę kroimy bardzo drobno.3. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej łyżkę masła . Dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę i czosnek przyprawiamy łyżeczką ostrej papryki i smażymy do miękkości.4. Do miski wkładamy mięso mielone, ugotowaną jeszcze ciepłą kaszę jaglaną, usmażoną cebulę, oraz jajko. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.5. Całość dokładnie i energicznie mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.6. Nabieramy łyżką masę i formujemy kotlety, które smażmy z obydwu stron na rozgrzanej oliwie.Pamiętajcie - mięso nie może być surowe, a kotlety spalone! ;)Kotlety możecie także upiec w piekarniku - na pewno będą mniej kaloryczne.