ßßß Cookit - przepis na Kotlety mielone z kaszą jaglaną

Kotlety mielone z kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam tradycyjne mielone, ale nigdy nie wychodzą mi takie jak powinny, czyli są trochę twardawe. Przepis na tradycyjne mielone przeszedł małą modyfikację - dodałem kaszę jaglaną. Tym oto sposobem uzyskałem kotlety miękkie i bardzo sycące. Samo ich przygotowanie nie jest żadną filozofią, ale trzeba uważać, aby ich nie przypalić. :)
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 500 g mięsa mielonego
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- jajko
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- oregano
- papryka ostra w proszku
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę jaglaną.
2. Cebulę kroimy bardzo drobno.
3. Rozgrzewamy patelnię i rozpuszczamy na niej łyżkę masła . Dodajemy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebulę i czosnek przyprawiamy łyżeczką ostrej papryki i smażymy do miękkości.
4. Do miski wkładamy mięso mielone, ugotowaną jeszcze ciepłą kaszę jaglaną, usmażoną cebulę, oraz jajko. Wszystko przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.
5. Całość dokładnie i energicznie mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
6. Nabieramy łyżką masę i formujemy kotlety, które smażmy z obydwu stron na rozgrzanej oliwie.
Pamiętajcie - mięso nie może być surowe, a kotlety spalone! ;)
Kotlety możecie także upiec w piekarniku - na pewno będą mniej kaloryczne.
Źródło:http://kaszomania.blogspot.com/2015/09/kotlety-mielone-z-kasza-jaglana.html