Wykonanie
Połączenie
kaszy jaglanej i
mięsa mielonego znakomicie się sprawdziło już w nadziewanych bakłażanach - klik . Nadzienie było soczyste, mięciutkie i bardzo smakowite. Dlatego pomyślalam, że tradycyjne mielone będą równie smaczne. Nie tylko smaczne, ale i zdrowsze. Ile zdrowia wnosi
kasza jaglana do naszego menu wiemy wszyscy, a jak najlepiej ugotować
kaszę dowiesz się tutaj: klik .Mielone są pyszne i śmiało
mogę powiedzieć, że dodatek
kaszy jaglanej sprawił, że są o wiele smaczniejsze niż te z samego
mięsa. Zachęcam zatem do wypróbowania przepisu.
Składniki:750 g
mięsa mielonego1,5 szklanki ugotowanej szklanki
kaszy jaglanej1
cebula1-2 ząbki
czosnku1
jajko1 czerstwa bułeczka
pieprz,
sólbułka tartamasło ghee do smażeniaWykonanie:
mięso umyć, pokroić w kostkę.
Bułkę namoczyć w gorącej wodzie lub
mleku, odcisnąć.
Mięso zemleć, dodać do mielenia namoczoną
bułkęcebulę i
czosnek obrać, pokroić w drobną kostkę. Przysmażyć na patelni, bez zrumienianiado zmielonej masy dodać
jajko oraz ugotowaną
kaszę jaglaną (ugotuj na śniadanie podwójną porcję jaglanki, a skrócisz czas przygotowania kotlecików). Mocno przyprawić
solą i
pieprzem. Możesz dodać ulubione
zioła z masy
mięsnej wilgotnymi dłońmi formować owalne kotlety. Obtaczać w
bułce tartej i smażyć na gorącym
maśle z obu stron na złoty kolorŻYCZĘ SMACZNEGO !