ßßß Cookit - przepis na mięsne kulki ze szpinakowym oczkiem

mięsne kulki ze szpinakowym oczkiem

nazwa

Wykonanie

Kotlety mielone nie muszą być nudne. Mięso mielone jest tak uniwersalne, że można nadziewać je czym tylko chcemy. Ja zrobiłam je w ciut zdrowszej wersji- nadziane szpinakiem i opanierowane w otrębach. Doskonale sprawdzą się jako główne danie obiadowe lub na przyjęcia na ciepło lub zimno.
Składniki:
500 g mięsa mielonego
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1/2 główki cebuli
ząbek czosnku
sól
pieprz
otręby pszenne do panierowania na nadzienie:
300 g szpinaku
2 ząbki czosnku
łyżka masła
sól
pieprz
Szpinak usmażyć na maśle, dodać czosnek i przyprawić. Wystudzić. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą i przyprawami, dodać posiekane cebulę i czosnek. Wyrobić na jednolitą masę. Nabierać na dłoń po trochę mięsa, spłaszczać a na środek ułożyć łyżkę szpinaku. Sklejać formując kulę, tak aby nadzienie nie wychodziło ze środka. Obtaczać w otrębach i smażyć w dość głębokim tłuszczu.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/11/miesne-kulki-ze-szpinakowym-oczkiem.html