ßßß
A do hamburgerów K. (MEGA PYSZNYCH) polecam sos Jack Daniel's! Niestety nie smakuje on tak samo jak ten z Friday'sa, ale też jest pyszny i go bardzo przypomina, jest nieco słodszy mimo tego, że dodałam mniej cukru niż w przepisie który znalazłam na bigoven (jest też polska wersja na sławnej kwestii smaku )1 ząbek czosnku1 łyżka oliwy z oliwek1/2 szklanki wody1 szklanka soku z ananasa (ja rozcieńczyłam syrop z puszki z wodą 2:1)1/4 sosu teriyaki2 łyżki sosu sojowego1/2 cukru trzcinowego3 łyżki soku z cytryny3 łyżki zblendowanej cebuli2 łyżki Jacka Daniel'sa lub innej dobrej whiskey1 łyżka zblendowanego ananasa (z puszki np. )1/4 pieprzu cayenneCzosnek najpierw przysmażamy na patelni przez około 10 minut po czym rozgniatamy go do garnka, gdzie dodajemy wszystkie płynne składniki i cukier. Cebulę blendujemy (ja dodałam 1 średnią cebulę) oraz 1 łyżkę ananasa zblendowanego. Sos na początku jest bardzo rzadki, najpierw zagotowujemy po czym gotujemy go na wolnym ogniu przez około godzinę, aż się zrobi syrop i zmniejszy objętość o około połowę ;-) Sos można dodawać do hamburgerów, ale również można go użyć jako marynatę do mięs ;-)Enjoy!O.