Wykonanie
A do hamburgerów K. (MEGA PYSZNYCH) polecam sos
Jack Daniel's! Niestety nie smakuje on tak samo jak ten z Friday'sa, ale też jest pyszny i go bardzo przypomina, jest nieco słodszy mimo tego, że dodałam mniej
cukru niż w przepisie który znalazłam na bigoven (jest też polska wersja na sławnej kwestii smaku )1 ząbek
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwek1/2 szklanki
wody1 szklanka
soku z ananasa (ja rozcieńczyłam
syrop z puszki z
wodą 2:1)1/4
sosu teriyaki2 łyżki
sosu sojowego1/2
cukru trzcinowego3 łyżki
soku z cytryny3 łyżki zblendowanej
cebuli2 łyżki
Jacka Daniel'sa lub innej dobrej
whiskey1 łyżka zblendowanego
ananasa (z puszki np. )1/4
pieprzu cayenneCzosnek najpierw przysmażamy na patelni przez około 10 minut po czym rozgniatamy go do garnka, gdzie dodajemy wszystkie płynne składniki i
cukier.
Cebulę blendujemy (ja dodałam 1 średnią
cebulę) oraz 1 łyżkę
ananasa zblendowanego. Sos na początku jest bardzo rzadki, najpierw zagotowujemy po czym gotujemy go na wolnym ogniu przez około godzinę, aż się
zrobi syrop i zmniejszy objętość o około połowę ;-) Sos można dodawać do hamburgerów, ale również można go użyć jako marynatę do
mięs ;-)Enjoy!O.