ßßß Cookit - przepis na TAMAGO - JAPOŃSKI OMLET po Polsku

TAMAGO - JAPOŃSKI OMLET po Polsku

nazwa

Wykonanie

Składniki
4 jajka
60 ml wody
2 łyżki fruktozy (Na diecie Dukana użyć należy słodzik)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie
Fruktozę zmieszać z sosem sojowym i rozpuścić w wodzie. Jajka roztrzepać i dokładnie połączyć z przygotowanym sosem z wody, cukru i sosu sojowego. Na rozgrzaną patelnię kładziemy cienką warstwę tak przygotowanej zawiesiny i równomiernie rozprowadzamy po dnie. Gdy warstwa jest już prawie ścięta, zawijamy ją w rulon, przesuwamy do brzegu patelni i wlewamy kolejną porcję zawiesiny. Rozprowadzamy ją dokładnie podnosząc w tym celu poprzednią warstwę. Powtarzamy do wykończenia zawiesiny. Jak widać udało mi się zrobić ten omlet na okrągłej patelni :)
Tamago ma niecodzienny smak - lekko słodki a jednocześnie czuć w nim sos sojowy. Podałam go na śniadanie z sałatą, ogórkiem i pomidorem, do których nie użyłam już żadnych przypraw z uwagi na intensywny smak omletu.
SMACZNEGO SIOSTRY!
Źródło:http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/2011/10/tamago-japonski-omlet-po-polsku.html