Wykonanie
Dzień dobry!
Takie, które będzie estetycznie wyglądać i przygotujecie je w bardzo szybki i łatwy sposób.Co będzie nam potrzebne:garnekfolia spożywczakokilka lub inne małe naczynie
oliwa z oliwekjajka :-)Do garnka wlewamy
wodę, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień.Kokilkę wypełniamy folią spożywczą, smarujemy ją delikatnie
oliwą (folię :-) ), tam gdzie będzie się stykać z
jajkiem. Do folii delikatnie wbijamy
jajko, zbieramy rogi folii do góry i ściskamy tuż nad
jajkiem, tak aby usunąć powietrze z wewnątrz powstałej sakiewki.Nastepnie folię nad palcem wygładzamy, skręcamy odrobinę tuż nad
jajkiem i wiążemy węzełek, który zsuwamy tuż nad
jajko.Tak przygotowane
jajka wkładamy go lekko gotującej się
wody na około 3 minuty.
Białko musi być całkowicie ścięte, a
żółtko płynne.
Następnie ugotowane
jajka wkładamy do miski wypełnionej zimną
wodą i
lodem, później ponownie je podgrzewamy w ciepłej wodzie - ten etap pominęłam i od razu podawałam
jajka, jednak jeśli chcecie, możecie go wypróbować.Następnie rozcinamy folię i wyciągamy z niej
jajko.
Ja je ułożyłam na liściach
szpinaku skropionych zredukowanym
octem balsamicznym i pomidorkach.
Jajko na koniec doprawiamy
solą i
pieprzem.Mam nadzieję, że ten sposób wyda się Wam łatwiejszy niż wbijanie
jajka do gotującej się
wody z
octem (drugi sposób na przygotowanie
jajka w koszulce) i że wykorzystacie go do przygotowania pysznego śniadania.Pomysł przygotowania
jajka w ten sposób podpatrzyłam w MasterChef Australia:Master Class.
Pozdrawiam i życzę smacznego!