Wykonanie
Składniki4 porcje1 ząbek
czosnku1 szklanka
soku ananasowego1/2 szklanki
wody1/4 szklanki gotowego sosu (marynaty) teriyaki1 łyżka
sosu sojowego3 łyżki
soku z cytryny2/3 szklanki
brązowego cukru3 łyżki
cebuli startej na drobnej tarce1/4 łyżeczki
pieprzu cayenne50 ml
whisky Jack Daniel'sPrzygotowanie
Czosnek w łupince ułożyć na suchej patelni i na wolnym ogniu podgrzewać przez około 10 minut z dwóch stron, aż będzie miękki. Zdjąć łupinkę a miąższ rozgnieść na miazgę lub zetrzeć na drobnej tarce.W rondelku umieścić roztarty
czosnek wraz z innymi składnikami sosu:
sokiem ananasowym,
wodą,
sosem teriyaki,
sosem sojowym,
sokiem z cytryny,
brązowym cukrem,
cebulą,
pieprzem cayenne oraz
whisky Jack Daniel's. Zagotować mieszając aż
cukier się rozpuści. Zmniejszyć ogień i gotować sos przez około 30 - 45 minut, aż osiągnie średnio gęstą konsystencję (
syropu).Używać do smarowania
mięsa w końcowej fazie grillowania/pieczenia, oraz do podania z gotowym daniem. Można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku lub słoiczku.Propozycja podaniaFilety z
łososia: Filety z
łososia oprószyć lekko
solą, posmarować
oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 12 - 15 minut lub grillować na grillu/patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony. Pod koniec pieczenia i na sam koniec grillowania,
łososia posmarować pędzelkiem częścią sosu. Podawać z pozostałym sosem i krążkami
cebuli smażonymi w panierce (przepis poniżej).
Steki z
polędwicy wołowej z grillowanym
pomidorem (po około 150 g każdy): grillować po około 2-3 minuty z każdej strony, pod koniec posmarować sosem
Jack Daniel's.
Mięso pokroić dopiero po kilku minutach od zdjęcia z grilla. Podawać z sosem
Jack Daniel's oraz np. grillowanymi
pomidorami (przepis poniżej).
Żeberka (muszą być chude i drobne): grillować metodą pośrednią (zob. zdjęcie tutaj) ok. 60 minut. Pod koniec posmarować sosem
Jack Daniel's i chwilę zrumienić uważając, aby marynata się nie przypaliła. Podawać z sosem
Jack Daniel's.Krążki
cebulowe w panierce (tempurze):1 duża
cebula lub dwie mniejsze50 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej2 szczypty
soliokoło 150 ml
wody mineralnej (najlepiej gazowanej)
olej roślinny (
słonecznikowy lub z
orzeszków ziemnych - arachidowych) do głębokiego smażenia
Cebulę obrać i pokroić na 1 cm lub nieco mniejsze plasterki, porozdzielać poszczególne krążki. Oprószyć szczyptą
soli. W woku (ewentualnie rondlu lub głębszej patelni) rozgrzać dobrze
olej na wysokość około 5 - 7 cm. Obydwie
mąki przesiać do miski i wymieszać ze szczyptą
soli. Stopniowo wlewając
wodę mineralną, mieszać ciasto delikatnie widelcem (
mąka nie musi być dokładnie wymieszana z
wodą). Maczać krążki w cieście i wkładać do rozgrzanego
oleju, smażyć przez około 1 i 1/2 - 2 minuty z każdej strony, na złoty kolor. Odkładać na ręcznik papierowy i od razu podawać np. z
łososiem i sosem
Jack Daniel's. Do ciasta można też dodać pikantnej
przyprawy.Grillowane
pomidory:
Pomidory przekroić w poprzek na dwie połówki. Oprószyć
solą,
pieprzem i szczyptą
cukru. Ułożyć gałązki
rozmarynu lub posypać suszonymi
ziołami. Na wierzch można położyć, ale niekoniecznie, po kawałku
sera koziego lub posypać tartym
parmezanem. Ułożyć na grillu rozcięciem do góry i grillować przez około 15 minut, aż skórka będzie łatwo odchodzić, a miąższ będzie miękki, soczysty i gorący.