Wykonanie
Składniki4 porcje, po 780 kcal700 g filetu z
łososia (bez skóry)125 ml
soku ananasowego1 łyżka tartego korzenia
imbiru1/2 większej
cebuli1 ząbek
czosnku1 łyżka
oliwy100 ml
octu winnego czerwonego150 ml
soku ananasowego60 ml
whisky Jack Daniel's60 ml
sosu sojowego jasnego80 g
brązowego cukruszczypta
ostrej papryki w proszku lub
pieprzu cayenne1/2 łyżki
masła1/2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejMix przypraw do
łososiawymieszane w równych częściach (po szczypcie) mielone
przyprawy:
kurkuma,
kmin rzymski,
cynamon,
czerwona papryka,
kolendraDodatki125 ml
kaszy jaglanej1 świeży
ananas1 świeży
brokuł (lub opakowanie mrożonego)świeże
chiliPrzygotowaniePrzygotowanie
łososia: z filetu odciąć skórę, opłukać w zimnej wodzie, osuszyć. Do szerokiego naczynia wlać
sok ananasowy, dodać tarty
imbir i wymieszać. Do powstałej marynaty włożyć i obtoczyć w niej
łososia, zostawić na 1 godzinę, w międzyczasie
łososia przewrócić na drugą stronę.Sos
Jack Daniel's: w garnku na
oliwie zeszklić drobno posiekaną
cebulę i starty
czosnek. Dodać
ocet,
sok ananasowy,
whisky,
sos sojowy,
cukier i mieloną
paprykę. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Na koniec dodać
masło oraz
mąkę ziemniaczaną (przez sitko) i wymieszać.Grillowanie
łososia:
Łososia wyjąć z marynaty (marynatę odrzucamy), następnie natrzeć
mieszanką przypraw i zgrillować na patelni lub upiec w piekarniku z funkcją grilla (duża moc, ok. 12 minut, na wyższej półce). Pod koniec grillowania można posmarować
syropem klonowym aby ładnie się zrumienił.Dodatki:
Kaszę jaglaną zalać zimną
wodą (proporcje 1:3) i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut aż
kasza całkowicie wchłonie
wodę.
Ananasa pokroić na plastry, posmarować
syropem klonowym i zgrillować po 2-3 minuty z każdej strony aż się zrumieni.
Brokuła ugotować w osolonej wodzie.Zgrillowanego
łososia polać sosem. Podawać z ugotowaną
kaszą jaglaną i
brokułami oraz plastrami zgrillowanego
ananasa posypanymi drobno posiekaną
papryczką chili.