Wykonanie
Share the post "Gulasz z
karkówką,
batatami i
jarmużem /
Pork, sweet potato and kale stew"Dziś przedstawiam kolejny pomysł na rozgrzewający obiad na chłodne wieczory. Moja ukochana soczysta
karkówka, duszona ze słodkimi
ziemniakami,
jarmużem,
soczewicą,
cukinią,
papryką i
pomidorami, w sosie z dalekowschodnimi
przyprawami i
masłem orzechowym. Podany posypany uprażonymi
orzeszkami ziemnymi i
dymką, uszczęśliwi każdego głodomoraPolecam gorąco!Scroll down for recipe in English

(4 porcje)Składniki:300 g
karkówki pokrojonej w 2 cm kostkę2 średnie
bataty, obrane i pokrojone w kostkę¼ szklanki
czerwonej soczewicy, opłukanej pod bieżącą
wodą2
pomidory, pokrojone w kostkę1
czerwona papryka, pokrojona w kostkę1/2 średniej
cukinii, pokrojonej w kostkę1 szklanka posiekanego
jarmużu1 1/2 szklanki
bulionu warzywnego i drobiowego1 łyżka
masła orzechowego1
cebula, pokrojona w drobną kostkę2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę2 cm kawałek
imbiru, obrany i posiekany1 łyżeczka mielonego
kminu rzymskiego½ łyżeczki
kurkumy1/2 szklanki
śmietankisól i
pieprz1 szczypta
pieprzu cayenneprażone
orzeszki ziemne, do podania¼ szklanki posiekanej
dymki do podaniaPrzygotowanie:W średniej patelni na na średnim ogniu rozgrzej
olej, włóż
mięso dopraw
solą i
pieprzem i smaż do zarumienienia. Wyjmij je z patelni i odstaw.Do tej samej patelni wrzuć
cebulę i smaż na średnim ogniu do zeszklenia. Następnie wmieszaj
czosnek wraz z
imbirem i smaż kolejną minutę lub dwie.Dodaj
bataty,
soczewicę,
paprykę,
cukinię,
pomidory,
mięso i
przyprawy, wymieszaj, po czym wlej
bulion. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu, aż warzywa zmiękną.Następnie wmieszaj
masło orzechowe i
śmietanę wraz z
jarmużem i gotuj przez pięć minut.Dopraw
solą i
pieprzem i podawaj danie posypane
dymką i orzeszkami.Smacznego!

English version
Pork, sweet potato and kale stew(4 servings)Ingredients:300 g
pork neck, cut into 2 cm cubes2 medium sweet potatoes, peeled and cut into cubes¼ cup red lentils, rinsed well2 ripe tomatoes, diced1 red bell pepper, cubed1/2 small zucchini, cubed1 cup fresh kale leaves, finely chopped1 1/2 cups vegetable or chicken stock1 tbsp creamy peanut butter1 yellow onion, finely diced2 garlic cloves, minced2 cm ginger piece, peeled and minced1 tsp ground cumin½ tsp turmeric1/2 cup creamsalt and ground black pepper1 pinch
cayenne peppertoasted peanuts, to garnish¼ cup chopped green onion, for servingPreparation:Heat the oil into a medium pot over medium heat, add
pork, season with salt and pepper and cook until browned on all sides, next transfer to a
plate and set aside.Heat the same pan with oil on medium heat, add the onion and cook until translucent. Add the garlic and ginger, and sautee for a minute or two.Add sweet potatoes, lentils, pepper, zucchini, tomatoes and spices, stir to combine, then add the stock, bring to boil, add meat and let simmer over low heat for 30 minutes, stirring occasionally or until vegetables are tender.Add the peanut butter and cream, stir to incorporate and add the kale leaves and cook for five
more minutes.Season with salt and ground black pepper, and
serve garnished with green onions and peanuts.Enjoy!

Share the post "Gulasz z
karkówką,
batatami i
jarmużem /
Pork, sweet potato and kale stew"



