ßßß Cookit - przepis na Pikantna kapusta z dodatkiem smażonych pomidorów

Pikantna kapusta z dodatkiem smażonych pomidorów

nazwa

Wykonanie

autor przepisu Viola
Dziś proponuję kapustkę na ostro.
Doskonała jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.
1 główka białej kapusty ok 1,5 kg - poszatkować, przelać gorącą wodą
3 średniej wielkości pomidory - pokroić w kostkę
3 średniej wielkości pomidory - pokroić na ćwiartki, przysmażyć na patelni.
1 spory por - pokroić na krążki
2 cebule - pokroić na krążki
2 ząbki czosnku - posiekać
1 czerwona papryczki chili - pokroić w krążki
10 cebulek dymek - oczyścić nie kroić
1 łyżeczka kminku
1 listek laurowy
3 łyżki oleju arachidowego
2 strąki czerwonej papryki
pęczek świeżo posiekanej natki pietruszki
10 łyżek śmietanki ( opcjonalnie)
1 łyżka mąki (opcjonalnie)
1 l cieplej wody
sól, pieprz
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, domieszać czosnek i papryczkę chili, smażyć 2 minutki. Następnie dorzucić por, pomidory, dymkę i paprykę, smażyć przez 2 minuty. Kapustę wrzucić do sporego gara,domieszać kminek,listek laurowy oraz mieszankę z patelni, osolić, całość zalać wodą.
Przykryć i gotować na średniej temp. 15 minut. Od czasu do czasu zamieszać w garze ;)Następnie doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować kolejne 15 minut. Domieszać natkę, zaciągnąć śmietaną wymieszaną z mąką, dorzucić przysmażone ćwiartki pomidorów. Nie przykrywać, gotować przez 10 minut.
Moc papryczki chili nie zdominowała potrawy,
można wyczuć smak pozostałych składników, co uważam za bardzo ważne.
Nie polecam mojej wersji kapusty delikatnym podniebieniom.
Choć możecie przygotować delikatniejszą jej wersję, bez papryczki chili.
Źródło:http://funandtaste.blogspot.com/2012/08/pikantna-kapusta-z-dodatkiem-smazonych.html