Wykonanie
autor przepisu ViolaDziś proponuję
kapustkę na ostro.Doskonała jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie.

1 główka
białej kapusty ok 1,5 kg - poszatkować, przelać gorącą
wodą3 średniej wielkości
pomidory - pokroić w kostkę3 średniej wielkości
pomidory - pokroić na ćwiartki, przysmażyć na patelni.1 spory
por - pokroić na krążki2
cebule - pokroić na krążki2 ząbki
czosnku - posiekać1 czerwona
papryczki chili - pokroić w krążki10
cebulek dymek - oczyścić nie kroić1 łyżeczka
kminku1
listek laurowy3 łyżki
oleju arachidowego2 strąki
czerwonej paprykipęczek świeżo posiekanej
natki pietruszki10 łyżek
śmietanki ( opcjonalnie)1 łyżka
mąki (opcjonalnie)1 l cieplej
wodysól,
pieprzNa rozgrzanym
oleju zeszklić
cebulę, domieszać
czosnek i
papryczkę chili, smażyć 2 minutki. Następnie dorzucić
por,
pomidory,
dymkę i
paprykę, smażyć przez 2 minuty.
Kapustę wrzucić do sporego gara,domieszać
kminek,
listek laurowy oraz mieszankę z patelni, osolić, całość zalać
wodą.

Przykryć i gotować na średniej temp. 15 minut. Od czasu do czasu zamieszać w garze ;)Następnie doprawić
solą i
pieprzem, przykryć i gotować kolejne 15 minut. Domieszać
natkę, zaciągnąć
śmietaną wymieszaną z
mąką, dorzucić przysmażone ćwiartki
pomidorów. Nie przykrywać, gotować przez 10 minut.Moc
papryczki chili nie zdominowała potrawy,można wyczuć smak pozostałych składników, co uważam za bardzo ważne.

Nie polecam mojej wersji
kapusty delikatnym podniebieniom.

Choć możecie przygotować delikatniejszą jej wersję, bez
papryczki chili.