Wykonanie

Egzotycznie brzmiący, ale na wskroś polski makowiec nadesłała nam p. Ida. Wygląda zachęcająco, założę się, że z
jabłkami jeszcze nie jedliście.Makowiec japoński z
jabłkami na kruchym spodzie (bezglutenowy!) p. Idapk – danie konkursoweSkładnikikruche ciasto1,5 szkl
mąki bezglutenowej (lub pszennej)0,5 kostki
masła lub
margaryny2
żółtka3 łyżki
cukru pudru1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniamasa makowa200g mielonego
maku200ml
mleka migdałowego50g
cukru1 czubata łyżka
miodu2 łyżki ekstraktu
waniliowego lub
rumustarta skórka z
pomarańczy lub
cytrynydowolne
bakalie,
rodzynki,
orzechy500g startych
jabłek2
białkaSposób przygotowaniaKrok 1Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Odstawiamy (można do lodówki)Krok 2
Mleka zagotowujemy z
cukrem i
miodem, dodajemy
mak i podgotowujemy. Dodajemy ekstrakt, startą skórkę z
cytrusów, na koniec
bakalie. Dokładnie mieszamy.Odstawiamy do wystudzenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do
maku starte
jabłka. Mieszamy. Dodajemy pianę z
białek. Delikatnie łączymy,Krok 3

Tortownicę lub blaszkę do pieczenia wylepiamy przygotowanym kruchy
ciastem (2/3).Na to wykładamy masę
makową. Posypujemy resztą kruchego ciasta.Pieczemy 40-60 min w 180 C.Świetnie smakuje na ciepło, ale najlepszy jest po schłodzeniu w lodówce :)Smacznego!