Wykonanie

Ciasto ucierane idealnie sprawdza się pod makowiec, sernik, czy jabłecznik. Jest dość proste w przygotowaniu i wprost stworzone dla osób, które mają awersję do ciast ugniatanych ręcznie :) Przepis znalazłam w zeszycie z przepisami od Teściowej. Ciasto jest delikatne i pyszne, wprost rozpływa się w ustach. Masę
makową zrobiłam bez dodatku tłuszczu, bo taką właśnie lubię :)


Masa makowa:2/3 szklanki
cukru900ml
mleka300g mielonego
maku1
budyń waniliowyOlejek migdałowy100g
rodzynek100g mieszanki
migdałów i
orzechówSkórka z
pomarańczyCiasto:250g
margaryny lub
masła 82% (miękkiego)1 ½ szklanki
cukru4
jajka500g
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
mleka (¾ i ¼)Dodatkowo:Około 2 łyżki
cukru pudru do posypania ciasta.Na początek przygotowujemy masę
makową, która musi ostygnąć przed wlaniem na ciasto.Z 900ml
mleka odlewamy pół szklanki, rozpuszczamy w nim
budyń, a resztę
mleka zagotowujemy, po czym wsypujemy do niego
cukier i chwilę mieszamy, by się rozpuścił. Następnie wsypujemy mielony
mak i zagotowujemy, po chwili dodajemy posiekane
orzechy i
migdały i wlewamy rozpuszczony
budyń. Całość jeszcze raz zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy
olejek migdałowy,
rodzynki i skórkę z
pomarańczy. Wszystko dobrze mieszamy i pozostawiamy w zimnym miejscu do ostygnięcia.Gdy masa jest zimna robimy ciasto.
Miękką margarynę lub
masło ucieramy z
cukrem i
żółtkami, następnie dodajemy po trochu i naprzemiennie
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i ¾ szklanki
mleka. Gdy masa jest już dobrze zmiksowana, osobno ubijamy na sztywno pianę z
białek, po czym delikatnie łączymy obie masy.Na dużą blachę (ok. 23 x 43cm) wysmarowaną tłuszczem i wysypaną
bułką tartą lub wyłożoną pergaminem wylewamy 2/3 ciasta. Na cieście rozsmarowujemy równomiernie zimną masę
makową.Do pozostałej 1/3 ciasta dolewamy po trochu ¼
mleka i jeszcze raz miksujemy. Następnie ciasto rozsmarowujemy równomiernie na wierzchu makowca.Makowiec pieczemy w 180 ⁰ C, około 35 – 40 minut. Jeśli ciasto jest pieczone w mniejszej blasze, wydłużamy czas pieczenia.Zimne ciasto można posypać
cukrem pudrem przed podaniem.

R E K L A M A