ßßß
SKŁADNIKI :1/3 szklanki maku (50 g)1/4 szklanki mleka (60 mI)185 g utartego masła1 łyżka skórki z pomarańczy, drobno startej1 szklanka cukru pudru (220 g)3 jajka1,5 szklanki mąki z dodatkiem 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (225 g)0,5 szklanki mąki (75 g)0,5 szklanki migdałów (60 g), zmielonych0,5 szklanki soku z pomarańczy (125 mi)SYROP POMARAŃCZOWY:1 szklanka cukru pudru (220 g)2/3 szklanki soku z pomarańczy (160 mi)1/3 szklanki wody (80 mi)Wykonanie :1 Nagrzej piekarnik do średniej temperatury (ustawiłam 170 st). Wysmaruj tłuszczem spód i boki głębokiej tortownicy o średnicy 22 cm i wyłóż je pergaminem.2 W misce zmieszaj mak i mleko. Na 20 min odstaw.3 W tym czasie w małej misce wymieszaj mikserem masło, skórkę pomarańczy i cukier do puszystej iekkiej konsystencji oraz jedno po drugim wbij jajka. Całość mieszaj do połączenia składników.4 Przełóż ciasto do dużej miski. Drewnianą łyżką wmieszaj mąkę, zmielone migdały, sok i makową miksturę. Rozprowadź ciasto w przygotowanej tortownicy.5 Piecz ok. 1 godz. w średnio nagrzanym piekarniku. Zostaw ciasto 5 min na blasze w piekarniku, następnie odwróć i polej gorącym syropem. Resztki rozlanego na blasze syropu zlej do dzbanka i polej wierzch ciasta.SYROP POMARAŃCZOWY: Drewnianą łyżką mieszaj składniki w małym naczyniu ustawionym na ogniu, bez zagotowywania, do rozpuszczenia cukru. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i nie mieszając, gotuj 2 min bez przykrycia. Wlej syrop do żaroodpornego dzbanka.