Wykonanie
Dziś kolejne ciasto, tym razem
makowo-
kokosowe. Bardzo smaczne i dosyć łatwe w wykonaniu, aczkolwiek ja robiąc je niestety się pomyliłam a to dla tego że przeszkadzała mi pociecha, więc wyszło jak wyszło. Bardzo dobrze się kroi i nie kruszy, a w rezultacie bardzo pyszne.

Składniki ciasta:60 dag
mąki30 dag
margaryny20 dag
cukru pudru6
żółtek3 łyżki kwaśnej
śmietany2 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:
Margarynę posiekać z
mąką dodać resztę składników i zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części.jedną część wyłożyć na blachę, drugą część zamrozić a do trzeciej części dodać
kakao i tez zamrozić.Masa kokosowa:6
białek3/4 szklanki
cukru20 dag
kokosuWykonanie:
Białka ubić na sztywno dodać
cukier,
kokos i wymieszać.Masa makowa:30 dag
maku1 szklanka
cukru2
jajka2 łyżki
masłaolejek migdałowyrodzynkitrochę siekanych
orzechówwykonanie:
Mak sparzyć i zmielić dodać
żółtka, roztopione
masło,
olejek migdałowy,
rodzynki i trochę siekanych
orzechówBiałka ubić na sztywną pianę utrwalić
cukrem, dodać do
maku i lekko wymieszać.Przygotowanie do pieczenia:Pierwsze ciasto rozwałkować wyłożyć do foremki i posmarować powidłem a następnie
mak i
kokos układać na przemian pasami wzdłuż foremki.Na to zetrzeć trzecie ciasto
kakaowe i znów kłaść pasami odwrotnie,
kokos i
mak.Na wierzch zetrzeć ciasto białe.Piec w temp 180 C przez 40-50 min