ßßß Cookit - przepis na Śląski kolocz weselny ( ciasto drożdżowe z makiem i kruszonka )

Śląski kolocz weselny ( ciasto drożdżowe z makiem i kruszonka )

nazwa

Wykonanie

Jedna z tradycji na Śląsku jest obdarowywanie gości, rodzinę przed Ślubem pysznym koloczem weselnym. Kolocz może być z serem, z makiem, z jabłkami i orzechami .
Składniki na ciasto:
50 dag maki,
3 dag drożdży,
8 dag cukru
20 dag masła,
2 żółtka
2 jajka
250 ml mleka
Wanilia
Skorka z cytryny
Szczypta soli
Masło do smarowania blachy
Make przesiać do miski, masło roztopić. W małym rondlu zrobić rozczyn tzn. drożdże z 1 łyżką cukru, zalać letnim mlekiem i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy rozczyn bedzie gotowy dodać go do maki wraz z roztopionym ciepłym mlekiem, jajami i reszta cukru. Dodać wanilie i skórkę z cytryny. Ciasto wyrabiać drewniana łyżką do momentu, az bedzie odchodzić od brzegów miski.
Gotowe ciasto lekko posypac maka, przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia. Po wyrośnięciu zagnieść ciasto ponownie, rozwałkować i podsypując lekko mąka i przełożyć na posmarowana blachę. Nałożyć nadzienie , posypać posypka. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. ok. 180.
Ciasto jest gotowe, kiedy będzie złotego koloru od spodu i z góry. (Po ok. 30-40 minutach ).
Nadzienie z maku:
50 dag maku
20 dag cukru
10 dag miodu
1 dag kakao(niekoniecznie)
Migdały, rodzynki, orzechy
Skorka z cytryny, skorka z pomarańczy
2 białka
125 ml mleka
Mak sparzyć gorącą woda z dodatkiem cukru ( taka ilością, aby mak był przykryty), ostudzić, zemleć dwa razy przez maszynkę do maku. Dodać resztę dodatków i wymieszać dodając ubita piane z białek. Następnie nakładać na ciasto.
Kruszonka:
10 dag maki
6 dag masła
6 dag cukru pudru
1 żółtko ( niekoniecznie )
Składniki zagnieść i posypać ciasto.
Kochani zachęcam do pieczenia i czekam na Wasze opinie!
Pozdrawiam
Źródło:http://marzenagotuje.blogspot.com/2014/01/slaski-kolocz-weselny-ciasto-drozdzowe.html