Wykonanie
Jedna z tradycji na Śląsku jest obdarowywanie gości, rodzinę przed Ślubem pysznym koloczem weselnym. Kolocz może być z
serem, z
makiem, z
jabłkami i
orzechami .Składniki na ciasto:50 dag
maki,3 dag
drożdży,8 dag
cukru20 dag
masła,2
żółtka2
jajka250 ml
mlekaWaniliaSkorka z cytrynySzczypta
soliMasło do smarowania blachy
Make przesiać do miski,
masło roztopić. W małym rondlu zrobić rozczyn tzn.
drożdże z 1 łyżką
cukru, zalać letnim
mlekiem i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Gdy rozczyn bedzie gotowy dodać go do
maki wraz z roztopionym ciepłym
mlekiem,
jajami i reszta
cukru. Dodać
wanilie i
skórkę z cytryny. Ciasto wyrabiać drewniana łyżką do momentu, az bedzie odchodzić od brzegów miski.Gotowe ciasto lekko posypac
maka, przykryc sciereczka i zostawic do wyrosniecia. Po wyrośnięciu zagnieść ciasto ponownie, rozwałkować i podsypując lekko
mąka i przełożyć na posmarowana blachę. Nałożyć nadzienie , posypać posypka. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. ok. 180.Ciasto jest gotowe, kiedy będzie złotego koloru od
spodu i z góry. (Po ok. 30-40 minutach ).Nadzienie z
maku:50 dag
maku20 dag
cukru10 dag
miodu1 dag
kakao(niekoniecznie)
Migdały,
rodzynki,
orzechySkorka z cytryny, skorka z
pomarańczy2
białka125 ml
mlekaMak sparzyć gorącą
woda z dodatkiem
cukru ( taka ilością, aby
mak był przykryty), ostudzić, zemleć dwa
razy przez maszynkę do
maku. Dodać resztę dodatków i wymieszać dodając ubita piane z
białek. Następnie nakładać na ciasto.Kruszonka:10 dag
maki6 dag
masła6 dag
cukru pudru1
żółtko ( niekoniecznie )Składniki zagnieść i posypać ciasto.Kochani zachęcam do pieczenia i czekam na Wasze opinie!Pozdrawiam