Wykonanie
Wszyscy uwielbiamy słodkości. Do
kawy, na poprawę humoru, by podkreślić ważność wyjątkowych chwil. Ciasto, które nigdy się znudzi, lubiane przez wszystkich i pieczemy je okrągły rok, to szarlotka. Ponieważ lubię wszystkie ciasta z
owocami, szarlotkę uwielbiam szczególnie i właśnie zimą smakuje najlepiej. Tą piekłam dwa
razy z
rzędu i dopiero za drugim razem udało mi się pstryknąć kilka fotek. Ciasto na kruchym spodzie z idealną masą
jabłkową, a górę wieńczy waniliowa pianka z chrupiącą kruszonką. Możesz ułożyć tyle
jabłek ile dusza zapragnie, bo ciasto nie przemaka i nie nasiąka wilgocią
owoców. Znika w oka mgnieniu.Składniki na kruchy spód :
300 g
mąki orkiszowej jasnej150 g zimnego
masła3
żółtka4 łyżki
cukru pudru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
śmietanywanilia -
cukier lub pastaSkładniki na nadzienie
jabłkowe :1 kg
jabłek1 - 2 łyżki
cukru4 łyżki
rodzynek2 łyżki
rumuSkładniki na piankę budyniową3
białka120 g
cukru - 3/4 szklanki1 łyżka budyniu
waniliowegoWykonanie:
mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
cukrem. Przesiekać nożem z zimnym
masłem, dodać
żółtka,
śmietanę i zagnieść ciasto. 1/4 ciasta zawinąć w folię i umieścić w zamrażarce, resztę zawiniete w folię wstawić na 30 minut do lodówki w międzyczasie obrać
jabłka, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie pociąć na cienkie plasterki. Włożyć do rondla, zasypać
cukrem i dusić do miękkości. Część
jabłek się rozpadnie, część pozostanie w kawałkach. Umyte
rodzynki zalać
rumem i połączyć z uprażonymi
jabłkamiforemkę wyłożyć papierem do pieczenia, a bok wysmarować
masłembiałka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce
cukru, następnie wmieszać wsypany przez sitko
budyńciasto z lodówki rozwałkować
między pod folią spożywczą do wielkości foremki. Ciasto przenieść do prostokątnej foremki, tak by folia znalazła się na górze. Folię usunąćwyłożyć
jabłka na ciasto, wyrównać. Przykryć ubitą pianą z
białek. Zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej ciasto z zamrażarki i równomiernnie rozłożyć na pianiewstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 180 `C 40 - 45 minutstudzić na kratceŻYCZĘ SMACZNEGO!