ßßß
Kruchutkie, delikatne ciasto, warstwa soczystych, kwaskowatych owoców i słodziutka pianka, która rozpływa się w ustach.Najpyszniejsze i najbardziej popularne letnie ciasto, które piecze już chyba każdy.Zdążyłam zauważyć, że jego wersja jest mocno rozpowszechniona i nie różni się nawet wiele proporcją składników. Trudno określić gdzie ma swoje korzenie............moja mama piecze go od wielu lat zawsze w tej samej wersji. Zmienia jedynie owoce. Najczęściej jednak z jabłkami. Wypiek ten w moim domu nazywany jest szarlotką babci Gieni i myślę , że tak już zostanie.W Jej wykonaniu ciasto to jest najlepsze i nie do podrobienia.Oczywiście robię go zgodnie z tradycyjną recepturą , ale moje jest jakby..... odrobinę inne........
Składniki / blaszka 26-32 cm/4 szklanki mąki pszennej250 g schłodzonego masła5 żółtek2,5 łyżeczki proszku do pieczenia100 g cukru pudru2 łyżeczki cukru z wanilią4 łyżki kwaśnej śmietanyskórka cytrynowa / do smaku/szczypta solioraz5 białek1 szklanka cukru1 budyń waniliowyrodzynki lub drobne owoce/świeże lub mrożone/1,5 kg jabłekWykonanie:-Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia-Zimne masło zetrzeć na grubej tarce bezpośrednio do mąki, wymieszać palcami.-Dodać żółtka wymieszane ze śmietaną i zagnieść ciasto.-Ciasto podzielić na dwie części/ jedna nieco większa /-Owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika aby dobrze stwardniało.-Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.-Na spód zetrzeć większą część schłodzonego ciasta, wyrównać powierzchnię.-Posypać herbatnikami.-Owoce ułożyć na cieście , posypać rodzynkami lub dowolnymi owocami.-Białka ubić na sztywno , dodając pod koniec po łyżce cukier i proszek budyniowy.-Pianę wyłożyć na owoce.-Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.- Piec 40-50minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
z jabłkami i agrestem
............z jabłkami i malinami