Wykonanie
Kruchutkie, delikatne ciasto, warstwa soczystych, kwaskowatych
owoców i słodziutka pianka, która rozpływa się w ustach.Najpyszniejsze i najbardziej popularne letnie ciasto, które piecze już chyba każdy.Zdążyłam zauważyć, że jego wersja jest mocno rozpowszechniona i nie różni się nawet wiele proporcją składników. Trudno określić gdzie ma swoje korzenie............moja mama piecze go od wielu lat zawsze w tej samej wersji. Zmienia jedynie
owoce. Najczęściej jednak z
jabłkami. Wypiek ten w moim domu nazywany jest szarlotką babci
Gieni i myślę , że tak już zostanie.W Jej wykonaniu ciasto to jest najlepsze i nie do podrobienia.Oczywiście robię go zgodnie z tradycyjną recepturą , ale moje jest jakby..... odrobinę inne........
Składniki / blaszka 26-32 cm/4 szklanki
mąki pszennej250 g schłodzonego
masła5
żółtek2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia100 g
cukru pudru2 łyżeczki
cukru z
wanilią4 łyżki kwaśnej
śmietanyskórka cytrynowa / do smaku/szczypta
solioraz5
białek1 szklanka
cukru1
budyń waniliowyrodzynki lub drobne owoce/świeże lub mrożone/1,5 kg
jabłekWykonanie:-
Mąkę wymieszać z
cukrem i
proszkiem do pieczenia-Zimne
masło zetrzeć na grubej tarce bezpośrednio do
mąki, wymieszać palcami.-Dodać
żółtka wymieszane ze
śmietaną i zagnieść ciasto.-Ciasto podzielić na dwie części/ jedna nieco większa /-Owinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika aby dobrze stwardniało.-Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.-Na spód zetrzeć większą część schłodzonego ciasta, wyrównać powierzchnię.-Posypać
herbatnikami.-
Owoce ułożyć na cieście , posypać
rodzynkami lub dowolnymi
owocami.-
Białka ubić na sztywno , dodając pod koniec po łyżce
cukier i proszek budyniowy.-Pianę wyłożyć na
owoce.-Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.- Piec 40-50minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C
z
jabłkami i
agrestem............z
jabłkami i
malinami