ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z rabarbarowym budyniem i pianką

Kruche ciasto z rabarbarowym budyniem i pianką

nazwa

Wykonanie

Pyszne pyszne pyszne! Przepis mojej mamy na ciasto z rabarbarem. Szczególnie pyszny jest budyń na rabarbarze. Kto spróbuje?
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
1/2 szklanki cukru pudru (lub wedle smaku)
250 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
śmietana (ile zabierze ciasto)
Budyń rabarbarowy:
1 kg pokrojonego w kostkę rabarbaru
30 dag cukru kryształu
1 opakowanie budyniu waniliowego
Pianka:
3 białka
2-3 łyżki cukru
1 kisiel cytrynowy
Sposób wykonania:
1. Zaczynamy od rabarbaru. Pokrojony rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż puści sok - najlepiej na całą noc lub z rana zasypujemy i po południu już powinniśmy otrzymać odpowiednią ilość soku.
2. Ze składników robimy ciasto - siekamy mąkę z cukrem i zimnym masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki, a pozostałą większą część schładzamy w lodówce przez pół godziny.
3. W międzyczasie przygotowujemy budyń, z rabarbaru odlewamy 1 i niecałe pół szklanki soku. Na soku gotujemy budyń. Gorący budyń mieszamy z rabarbarem.
4. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec dodajemy kisiel cytrynowy i całość miksujemy.
5. Ciastem wylepiamy blaszkę (35x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy budyń rabarbarowy, potem ubitą pianę z kisielem, a na koniec starte na tarce ciasto z zamrażarki.
6. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 40 - 50 minut, aż wierzch się zarumieni.
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2015/05/kruche-ciasto-z-rabarbarowym-budyniem-i.html