Pyszne pyszne pyszne! Przepis mojej mamy na ciasto z rabarbarem. Szczególnie pyszny jest budyń na rabarbarze. Kto spróbuje?Składniki:Ciasto:1/2 kg mąki1/2 szklanki cukru pudru (lub wedle smaku)250 g masła1 łyżeczka proszku do pieczenia3 żółtkaśmietana (ile zabierze ciasto)Budyńrabarbarowy:1 kg pokrojonego w kostkę rabarbaru30 dag cukru kryształu1 opakowanie budyniu waniliowegoPianka:3 białka2-3 łyżki cukru1 kisiel cytrynowySposób wykonania:1. Zaczynamy od rabarbaru. Pokrojony rabarbar zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż puści sok - najlepiej na całą noc lub z rana zasypujemy i po południu już powinniśmy otrzymać odpowiednią ilość soku.2. Ze składników robimy ciasto - siekamy mąkę z cukrem i zimnym masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażarki, a pozostałą większą część schładzamy w lodówce przez pół godziny.3. W międzyczasie przygotowujemy budyń, z rabarbaru odlewamy 1 i niecałe pół szklanki soku. Na soku gotujemy budyń. Gorący budyń mieszamy z rabarbarem.4. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, pod koniec dodajemy kisiel cytrynowy i całość miksujemy.5. Ciastem wylepiamy blaszkę (35x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy budyńrabarbarowy, potem ubitą pianę z kisielem, a na koniec starte na tarce ciasto z zamrażarki.6. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 40 - 50 minut, aż wierzch się zarumieni.Smacznego!!!