ßßß Cookit - przepis na Słodka tarta rabarbarowa

Słodka tarta rabarbarowa

nazwa

Wykonanie

Miało być lekko kwaskowate, bardzo rabarbarowe. Wyszło słodkie jak rachatłukum (porównanie mojej pasierbicy Oli).Nie dokładnie to, czego oczekiwałam. Nawet beza nie wyszła jak trzeba – klapnięta i płaska. Ale, że taka słodka wersja tarty znalazła amatorów – dzielę się przepisem. Dla niedosłodzonych.
Składniki
Ciasto:
2 niepełne szklanki mąki
4 żółtka
200g masła
Łyżka cukru
Łyżeczka proszku do pieczenia
Masa rabarbarowa:
1kg rabarbaru
2 niepełne szklanki cukru
Łyżka masła
Beza:
3 białka
3/4 szklanki cukru pudru
Przygotowanie
Przesiej mąkę, wymieszaj na stolnicy lub czystym blacie z proszkiem do pieczenia i zimnym, posiekanym masłem.
Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj do mąki, zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.
Oczyść rabarbar, pokrój na centymetrowe kawałki.
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Usmaż rabarbar z cukrem na maśle, aż nadmiar płynu odparuje i powstanie gęsta, szklista masa.
Foremkę wyłóż mokrym papierem do pieczenia, wylep ciastem dno i boki.
Piecz około 15 minut, aż będzie miało jasnozłoty kolor.
Ubij pianę z białek, pod koniec ubijania dosyp cukier puder.
Wyjmij ciasto, wyłącz piekarnik.
Rozłóż na cieście masę rabarbarową i ozdób z wierzchu pianą.
Nastaw piekarnik na 160stopni, piecz około 10 minut, aż się zrumieni.
Gotowe!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/05/16/slodka-tarta-rabarbarowa