ßßß

SkładnikiCiasto:2 niepełne szklanki mąki4 żółtka200g masłaŁyżka cukruŁyżeczka proszku do pieczeniaMasa rabarbarowa:1kg rabarbaru2 niepełne szklanki cukruŁyżka masłaBeza:3 białka3/4 szklanki cukru pudruPrzygotowaniePrzesiej mąkę, wymieszaj na stolnicy lub czystym blacie z proszkiem do pieczenia i zimnym, posiekanym masłem.Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj do mąki, zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.Oczyść rabarbar, pokrój na centymetrowe kawałki.Nastaw piekarnik na 200 stopni.Usmaż rabarbar z cukrem na maśle, aż nadmiar płynu odparuje i powstanie gęsta, szklista masa.Foremkę wyłóż mokrym papierem do pieczenia, wylep ciastem dno i boki.Piecz około 15 minut, aż będzie miało jasnozłoty kolor.Ubij pianę z białek, pod koniec ubijania dosyp cukier puder.Wyjmij ciasto, wyłącz piekarnik.Rozłóż na cieście masę rabarbarową i ozdób z wierzchu pianą.Nastaw piekarnik na 160stopni, piecz około 10 minut, aż się zrumieni.Gotowe!