Wykonanie
Miało być lekko kwaskowate, bardzo
rabarbarowe. Wyszło słodkie jak rachatłukum (porównanie mojej pasierbicy Oli).Nie dokładnie to, czego oczekiwałam. Nawet
beza nie wyszła jak trzeba – klapnięta i płaska. Ale, że taka słodka wersja tarty znalazła amatorów – dzielę się przepisem. Dla niedosłodzonych.
SkładnikiCiasto:2 niepełne szklanki
mąki4
żółtka200g
masłaŁyżka
cukruŁyżeczka
proszku do pieczeniaMasa rabarbarowa:1kg
rabarbaru2 niepełne szklanki
cukruŁyżka
masłaBeza:3
białka3/4 szklanki
cukru pudruPrzygotowaniePrzesiej
mąkę, wymieszaj na stolnicy lub czystym blacie z
proszkiem do pieczenia i zimnym, posiekanym
masłem.Utrzyj
żółtka z
cukrem, dodaj do
mąki, zagnieć ciasto,
owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki.Oczyść
rabarbar, pokrój na centymetrowe kawałki.Nastaw piekarnik na 200 stopni.Usmaż
rabarbar z
cukrem na
maśle, aż nadmiar płynu odparuje i powstanie gęsta, szklista masa.Foremkę wyłóż mokrym papierem do pieczenia, wylep
ciastem dno i boki.Piecz około 15 minut, aż będzie miało jasnozłoty kolor.Ubij pianę z
białek, pod koniec ubijania dosyp
cukier puder.Wyjmij ciasto, wyłącz piekarnik.Rozłóż na cieście masę
rabarbarową i ozdób z wierzchu pianą.Nastaw piekarnik na 160stopni, piecz około 10 minut, aż się zrumieni.Gotowe!