Wykonanie
Trzymać kciuki!Za mnie!edit: dzięki.udało się.zdałam:)))Kruche ciasto z
rabarbarem i budyniową pianką
Ciasto:2,5 szklanki
mąki250g
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudru5
żółtekPianka:5
białekszklanka drobnego
cukrułyżka
cukru waniliowego (klik)2 opakowania budyniu
waniliowegopół szklanki
oleju+ 500g
rabarbaruPrzygotowanie ciasta:
Masło pokroić na małe kawałki.Wymieszać z pozostałymi składnikami i zagnieść.Podzielić na 2 części po 60% i 40%.Włożyć do zamrażalnika na 20min.Dużą, prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Zetrzeć większą część ciasta na dno formy.Piec na złoty kolor w temp.190st.C przez ok.20min.Odstawić do całkowitego ostudzenia.Przygotowanie pianki:
Białka ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodać
cukier i
cukier waniliowy, dalej ubijając na wysokich obrotach.Wsypać budynie i zmiksować.Strużką wlać
olej i miksować do połączenia składników.
Rabarbar pokroić na małe kawałki.Na podpieczony spód wylać masę budyniową i wyrównać.Rozłożyć
rabarbar, a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.Piec w 190st.C przez ok.30min.