ßßß
Ciasto:2,5 szklanki mąki250g masła2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki cukru pudru5 żółtekPianka:5 białekszklanka drobnego cukrułyżka cukru waniliowego (klik)2 opakowania budyniu waniliowegopół szklanki oleju+ 500g rabarbaruPrzygotowanie ciasta:Masło pokroić na małe kawałki.Wymieszać z pozostałymi składnikami i zagnieść.Podzielić na 2 części po 60% i 40%.Włożyć do zamrażalnika na 20min.Dużą, prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Zetrzeć większą część ciasta na dno formy.Piec na złoty kolor w temp.190st.C przez ok.20min.Odstawić do całkowitego ostudzenia.Przygotowanie pianki:Białka ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijając na wysokich obrotach.Wsypać budynie i zmiksować.Strużką wlać olej i miksować do połączenia składników.Rabarbar pokroić na małe kawałki.Na podpieczony spód wylać masę budyniową i wyrównać.Rozłożyć rabarbar, a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.Piec w 190st.C przez ok.30min.
