ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką.

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką.

nazwa

Wykonanie

Trzymać kciuki!
Za mnie!
edit: dzięki.
udało się.
zdałam:)))
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką
Ciasto:
2,5 szklanki mąki
250g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Pianka:
5 białek
szklanka drobnego cukru
łyżka cukru waniliowego (klik)
2 opakowania budyniu waniliowego
pół szklanki oleju
+ 500g rabarbaru
Przygotowanie ciasta:
Masło pokroić na małe kawałki.
Wymieszać z pozostałymi składnikami i zagnieść.
Podzielić na 2 części po 60% i 40%.
Włożyć do zamrażalnika na 20min.
Dużą, prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Zetrzeć większą część ciasta na dno formy.
Piec na złoty kolor w temp.190st.C przez ok.20min.
Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Przygotowanie pianki:
Białka ubić na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy, dalej ubijając na wysokich obrotach.
Wsypać budynie i zmiksować.
Strużką wlać olej i miksować do połączenia składników.
Rabarbar pokroić na małe kawałki.
Na podpieczony spód wylać masę budyniową i wyrównać.
Rozłożyć rabarbar, a na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta.
Piec w 190st.C przez ok.30min.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/06/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-budyniowa.html