ßßß
Składniki:Ciasto kruche:250 g mąki250 g zimnego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia5 żółtek3 łyżki cukru pudruPianka:5 białek1 niepełna szklanka cukru2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (po 40g każdy)1 opakowanie cukru waniliowego1/2 szklanki olejuOwoce:1 szklanka wydrylowanych wiśni z zalewy, np. takich - klik1 szklanka mrożonych borówekSposób przygotowania:1. Z podanych składników na ciasto, zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na dwie części wielkości 60% i 40 %. Ciasto mrozimy w zamrażalniku.2. Większą część ciasta ścieramy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przyklepujemy i pieczemy na złoto w 180 st C przez 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.3. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijamy, dodajemy proszek budyniowy, miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się składników, a na koniec cienką strużką wlewamy olej. Pianę wykładamy na wystudzone ciasto.4. Na piankę wykładamy odsączone z syropu wiśnie i mrożone borówki. Na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej pozostałą część zamrożonego ciasta.5. Całość pieczemy w 180 st C przez 30-40 minut. Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.Smacznego!!!
Polecam również wersję z rabarbarem :) Wystarczy kliknąć na zdjęcie :)