Wykonanie
Czyli takie czyszczenie zapasów - użyłam wisienek z zalewy i mrożonych
borówek.
Składniki:Ciasto kruche:250 g
mąki250 g zimnego
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia5
żółtek3 łyżki
cukru pudruPianka:5
białek1 niepełna szklanka
cukru2 opakowania budyniu
śmietankowego lub
waniliowego (po 40g każdy)1 opakowanie
cukru waniliowego1/2 szklanki
olejuOwoce:1 szklanka wydrylowanych
wiśni z zalewy, np. takich - klik1 szklanka mrożonych
borówekSposób przygotowania:1. Z podanych składników na ciasto, zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na dwie części wielkości 60% i 40 %. Ciasto mrozimy w zamrażalniku.2. Większą część ciasta ścieramy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko przyklepujemy i pieczemy na złoto w 180 st C przez 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.3.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier i
cukier waniliowy, cały czas ubijamy, dodajemy proszek budyniowy, miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się składników, a na koniec cienką strużką wlewamy
olej. Pianę wykładamy na wystudzone ciasto.4. Na piankę wykładamy odsączone z
syropu wiśnie i mrożone
borówki. Na wierzch ścieramy na tarce jarzynowej pozostałą część zamrożonego ciasta.5. Całość pieczemy w 180 st C przez 30-40 minut. Wierzch można oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego!!!
Polecam również wersję z
rabarbarem :) Wystarczy kliknąć na zdjęcie :)