Wykonanie
Bardzo kruche ciasto, delikatna pianka i
owoce, fajne połączenie :)
Owoce możemy dać sezonowe, jak i te z puszki czy nawet mrożone. Ja mam te szczęście, że w swojej zamrażarce mam jeszcze trochę zapasów z lata :)Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.Składniki :Ciasto:2,5 szkl
mąki250 g
margaryny2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru pudru5
żółtekPianka budyniowa :5
białek1
cukier waniliowy1 szkl
cukru2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe1/2 szkl
olejudodatkowo:dowolne
owoce (jeżeli używamy mrożonych, to nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do posypaniaPrzygotowanie :Składniki na ciasto wykładamy a stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną większą, drugą mniejszą. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok 1 godz.Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy większą część ciasta na tarce o dużych oczkach. Ciasto wyrównujemy, lekko przyklepujemy i pieczemy ok. 15 min w 180st. C do lekkiego zezłocenia. Wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą
soli, następnie dodajemy partiami
cukier,
cukier waniliowy, budynie
śmietankowe oraz na sam koniec bardzo powoli wlewamy
olej po ściance naczynia w którym przygotowujemy piankę. Dokładnie mieszamy i gotowe rozprowadzamy na podpieczonym spodzie.Na piankę wykładamy
owoce, lekko je wciskamy i ścieramy drugą część ciasta.Całość pieczemy ok 35-40 min w 180st. C. Po ostudzeniu posypujemy ciasto
cukrem pudrem.
Smacznego ! :)