Wykonanie
To połączenie kruchego ciasta z delikatną budyniową pianką i kwaśnym
rabarbarem - pyszna kompozycja!
Składniki:Kruche ciasto:2,5 szklanki
mąki5
żółtek2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g
margaryny3 łyżki
cukru pudruPianka budyniowa:5
białek1
cukier waniliowy1 szklanka
cukru2 budynie
waniliowe lub
śmietankowe1/2 szklanki
oleju (np. rzepakowego)szczypta
soliDodatkowo:ok 500 g łodyg
rabarbaru1/4 szklanki
cukru pudruSposób przygotowania:1.
Mąkę,
cukier puder i
proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, całość kruszymy z
margaryną, a
potem dodajemy
żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części wielkości 40% i 60%, owijamy w folię i schładzamy w zamrażalniku.2. Większą część ciasta wyjmujemy, wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor ok. 20 minut w 180 st. C. Ciasto całkowicie studzimy.3.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z
cukrem pudrem i odstawiamy.4.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli, dodajemy
cukier waniliowy i mieszamy na najwyższych obrotach. Dodajemy po jednej łyżce
cukru, cały czas miksujemy, aż
cukier całkowicie się rozpuści. Wsypujemy proszek budyniowy, miksujemy, a na koniec wlewamy strużką
olej i miksujemy do połączenia się składników.5. Piankę wykładamy na podpieczone ciasto, na piankę układamy
rabarbar (odsączony z nadmiaru soku), a na
rabarbar ścieramy pozostałą część kruchego ciasta.6. Całość pieczemy przez ok. 45 minut w 180 st. C. Upieczone i wystudzone ciasto możemy posypać
cukrem pudrem (pominęłam).Smacznego!!!Źródło: Mama i pomocnicy