Wykonanie
Dziś jeszcze jeden przepis na ciasto z
rabarbarem, bardzo proste, delikatnie kruche z kwaskowatą nutką
rabarbaru i aksamitną pianką budyniową idealnie nada się do popołudniowej
kawy.
Ciasto kruche:2,5 szklanki
mąki3 łyżki
cukru5
żółtek2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
margarynaZ podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 wkładamy do zamrażalnika, resztę rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Pianka:5
białek1 szklanka
cukru1/2 szklanki
oleju2 budynie
śmietankoweszczypta
solirabarbarBiałka ubijamy z
solą, gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami
cukier. Następnie delikatnie wmieszujemy budynie i
olej. Piankę wykładamy na podpieczony spód.
Rabarbar obieramy i kroimy w plastry, a następnie wykładamy je na piankę, a na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Całość pieczemy przez ok 40 minut w 180 st. CSmacznego