ßßß Cookit - przepis na Kruche z rabarbarem i budyniową pianką

Kruche z rabarbarem i budyniową pianką

nazwa

Wykonanie

Dziś jeszcze jeden przepis na ciasto z rabarbarem, bardzo proste, delikatnie kruche z kwaskowatą nutką rabarbaru i aksamitną pianką budyniową idealnie nada się do popołudniowej kawy.
Ciasto kruche:
2,5 szklanki mąki
3 łyżki cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. 1/3 wkładamy do zamrażalnika, resztę rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pianka:
5 białek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki oleju
2 budynie śmietankowe
szczypta soli
rabarbar
Białka ubijamy z solą, gdy piana będzie gęsta wsypujemy partiami cukier. Następnie delikatnie wmieszujemy budynie i olej. Piankę wykładamy na podpieczony spód. Rabarbar obieramy i kroimy w plastry, a następnie wykładamy je na piankę, a na wierzch ścieramy ciasto z zamrażalnika. Całość pieczemy przez ok 40 minut w 180 st. C
Smacznego
Źródło:http://cynamonoweszczescie.blogspot.com/2015/06/kruche-z-rabarbarem-i-budyniowa-pianka.html