Wykonanie
Jest kilka nazw tego pysznego ciasta, ale moja Mama ma w starym zeszycie przepis na Skubańca właśnie. Mama najczęściej robiła to ciasto z
czarnymi porzeczkami i
agrestem i ten kwaskowy smak super pasuje. Ja postanowiłam do ciasta dać też kwaśny
rabarbar i wyszło całkiem pycha ciacho na podwieczorek po weekendowym grillowaniu.
SKŁADNIKI:(blaszka 36 X 24)3 szklanki
mąki250 g
masła (zimne)5 jaj (
żółtka i
białka osobno)1/2 szklanki
cukru pudru1
cukier waniliowy3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
śmietany1 łyżka
kakao1/2 opakowania
kisielu cytrynowego + 2 łyżki
cukru pudru do piany4 łodygi
rabarbaru +
cukierWYKONANIE:Na blat wysypać
mąkę,
proszek do pieczenia i posiekać nożem z zimnym
masłem. Dodać
cukier,
cukier waniliowy,
śmietanę i zagniatać dodając stopniowo
żółtka. Ciasta nie należy zagniatać zbyt długo.Ciasto podzielić na 2 części: 1/3 i 2/3. Mniejszą część zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki, a do większej części dodać
kakao i wgnieść dokładnie w ciasto.
Kakaowe ciasto podzielić na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
Rabarbar umyć, wysuszyć i pokroić na kawałki ok 1,5 cm.Schłodzonym, jasnym
ciastem wykleić dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na jasne ciasto zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub uskubać palcami jedną część ciasta
kakaowego.
Następnie poukładać pokrojony
rabarbar i posypać
cukrem. (
Cukru dajemy ile chcemy, ja wolę czuć kwaskowy
rabarbar, więc dałam go mało).
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać
cukier. Gdy piana będzie już prawie sztywna dodajemy pół opakowania
kisielu cytrynowego i ubijamy jeszcze chwilkę.Dobrze sztywną pianę wykładamy na
rabarbar, nieco wyrównując.
Na pianę za pomocą tarki ścieramy na grubych oczkach pozostałą w zamrażarce część ciasta
kakaowego. Pieczemy 45 min. w 175 stopniach C.