Wykonanie
Ciasto mojej mamy.Przepyszne.Wilgotne.Lekko kwaśne.O smaku lata....W sam raz na prezent na Dzień ojca!
Ciasto:3 szklanki
mąki1 szklanka
cukru1 kostka miękkiego
masła4
żółtka2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
śmietany+
rabarbarcukier ( na oko)4
białka + szklanka
cukrukisiel malinowySkładniki na ciasto wyrabiamy razem. 1/3 wyrobionego ciasta formujemy w kulę i wkładamy do zamrażarki na 30 min.Resztą wykładamy formę.Obrany i pokrojony
rabarbar podsmażamy w rondelku z
cukrem ( tylko uważamy żeby sie nie rozpadł) Odsączamy z soku i wykładamy na ciasto.
Białka ubijamy ze szklanką
cukru i na koniec dodajemy
kisiel w proszku.Wykładamy na
rabarbar.Ciasto z zamrazarki trzemy na tarce lub "kruszymy" na górę pianki.Pieczemy 40 minut w temp 175 stopni.Czekamy aż ostygnie.Smacznego!!!