Wykonanie
składnikiciasto* 2 szklanki
mąki pszennej* 1 i 1/2 szklanki
mąki krupczatki* 2 łyżeczki
proszku do pieczenia* 250 g
masła lub
margaryny* 5
żółtek* 1-2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietanynadzienie
rabarbarowe* 900 g
rabarbaru po obraniu* 1/2 szklanki
cukru* 1/3 szklanki
mąki ziemniaczanejbeza* 5
białek* 1/2 szklanki
cukru* 1
kisielSposób wykonania
Mąki przesiać z
proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę lub starte na tarce
masło,
żółtka,
cukier i zagnieść szybko ciasto, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki
śmietany.Ciasto podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3, 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć formę (24/36 cm.) wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (
ciastem należy również wylepić brzegi formy), dno nakłuć na całej powierzchni dna widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C ) i podpiec ok. 15 min.
Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki i tuż przed wyłożeniem na ciasto wymieszać z
cukrem i
mąką ziemniaczaną. Nie wcześniej, żeby nie puścił soku!
Białka ubić na dodać ze szczyptą
soli, dodać
cukier i ubijać, aż
cukier się rozpuści, a piana będzie gęsta i błyszcząca, na koniec dodać
kisiel o dowolnym smaku i wymieszać na delikatnych obrotach do połączenia.Na podpieczone ciasto wyłożyć
rabarbar, na niego wyłożyć pianę i rozsmarować ją równomiernie, a na koniec na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta z zamrażalnika.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180°C , ok. 60 min.