ßßß
składnikiciasto* 2 szklanki mąki pszennej* 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* 250 g masła lub margaryny* 5 żółtek* 1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietanynadzienie rabarbarowe* 900 g rabarbaru po obraniu* 1/2 szklanki cukru* 1/3 szklanki mąki ziemniaczanejbeza* 5 białek* 1/2 szklanki cukru* 1 kisielSposób wykonaniaMąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone w kostkę lub starte na tarce masło, żółtka, cukier i zagnieść szybko ciasto, w razie potrzeby dodać 1-2 łyżki śmietany.Ciasto podzielić na 2 części: 2/3 i 1/3, 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć formę (24/36 cm.) wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (ciastem należy również wylepić brzegi formy), dno nakłuć na całej powierzchni dna widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika (180°C ) i podpiec ok. 15 min.
Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki i tuż przed wyłożeniem na ciasto wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Nie wcześniej, żeby nie puścił soku!Białka ubić na dodać ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać, aż cukier się rozpuści, a piana będzie gęsta i błyszcząca, na koniec dodać kisiel o dowolnym smaku i wymieszać na delikatnych obrotach do połączenia.Na podpieczone ciasto wyłożyć rabarbar, na niego wyłożyć pianę i rozsmarować ją równomiernie, a na koniec na wierzch zetrzeć pozostałą część ciasta z zamrażalnika.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec w temp. 180°C , ok. 60 min.