Wykonanie
Uwielbiam to wiosenne ciacho:)Czekam na nie z niecierpliwością cały rok.
SKŁADNIKI:Ciasto:3 szkl.
mąki pszennej1/2 szkl.
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia5
żółtek200 g
masła2-3 łyżki
śmietanBeza:3-4
białka100 g
cukru1 łyżeczka
mąki ziemniaczanejDodatkowo:4 łodygi
rabarbaru2 łyżki
cukruMąkę wymieszać z
cukrem,
proszkiem do pieczenia, dodać
masło i posiekać nożem lub rozetrzeć zimnymi palcami na kruszonkę. Dodać
żółtka,
śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 30 minut.
1/2 część przygotowanego ciasta, wylepić dno foremki o wymiarach i nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 -180 st. C z termoobiegiem i podpiec ok. 10-15 minut, aż się lekko zrumieni. Wyjąć i odstawić na chwilę do przestygnięcia.
Rabarbar pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z 2 łyżkami
cukru. 3-4
białka ubić z
cukrem, dosypując stopniowo, na sztywną pianę.
Na przestudzone ciasto rozłożyć równomiernie
rabarbar, a na to wyłożyć pianę z
białek. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-40 min. w 170 st. C z termoobiegiem.
Pyszności !!!