ßßß
Ciasto:3 szklanki mąki pszennejpół szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia5 żółtek200g masła2-3 łyżki gęstej śmietanyBeza:5 białek100g cukrułyżeczka mąki ziemniaczanejDodatkowo:500g rabarbaru2 łyżki cukruMąkę wymieszać z cukrem i proszkiem.Dodać masło i siekać nożem lub rozetrzeć palcami na kruszonkę.Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść kruche ciasto.Włożyć do lodówki na min.30min.Porcja ciasta jest duża, ja wykorzystałam 2/3 do tego ciasta.Wylepić dno formy (prostokątna duża) ciastem i nakłuć widelcem.Piec na termoobiegu w 170st.C przez ok.10-15min, aby lekko się podpiekło.Wyjąć i ostawić do przestygnięcia.W tym czasie rabarbar pokroić na mniejsze kawałki.Wymieszać go z cukrem.Białka ubić na sztywno pianą, stopniowo dosypując cukier.Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.Na przestudzone ciasto rozłożyć rabarbar, a na to pianę z białek.Wstawić do piekarnika i piec w 170st.C z termoobiegiem przez ok.20min.Jeżeli będziecie piec dłużej powstanie beza, a nie pianka z rosą.
