ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z rabarbarem i rosą.

Kruche ciasto z rabarbarem i rosą.

nazwa

Wykonanie

Ćwierkanie.
Wróbelków.
Lekki wiaterek.
Błękitne niebo.
Poranek.
Kruche ciasto z rabarbarem i rosą
inspiracja
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
200g masła
2-3 łyżki gęstej śmietany
Beza:
5 białek
100g cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
500g rabarbaru
2 łyżki cukru
Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem.
Dodać masło i siekać nożem lub rozetrzeć palcami na kruszonkę.
Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść kruche ciasto.
Włożyć do lodówki na min.30min.
Porcja ciasta jest duża, ja wykorzystałam 2/3 do tego ciasta.
Wylepić dno formy (prostokątna duża) ciastem i nakłuć widelcem.
Piec na termoobiegu w 170st.C przez ok.10-15min, aby lekko się podpiekło.
Wyjąć i ostawić do przestygnięcia.
W tym czasie rabarbar pokroić na mniejsze kawałki.
Wymieszać go z cukrem.
Białka ubić na sztywno pianą, stopniowo dosypując cukier.
Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
Na przestudzone ciasto rozłożyć rabarbar, a na to pianę z białek.
Wstawić do piekarnika i piec w 170st.C z termoobiegiem przez ok.20min.
Jeżeli będziecie piec dłużej powstanie beza, a nie pianka z rosą.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/05/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-rosa.html