Wykonanie
Ćwierkanie.Wróbelków.Lekki wiaterek.Błękitne niebo.Poranek.Kruche ciasto z
rabarbarem i rosąinspiracja
Ciasto:3 szklanki
mąki pszennejpół szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia5
żółtek200g
masła2-3 łyżki gęstej
śmietanyBeza:5
białek100g
cukrułyżeczka
mąki ziemniaczanejDodatkowo:500g
rabarbaru2 łyżki
cukruMąkę wymieszać z
cukrem i proszkiem.Dodać
masło i siekać nożem lub rozetrzeć palcami na kruszonkę.Dodać
żółtka,
śmietanę i szybko zagnieść kruche ciasto.Włożyć do lodówki na min.30min.Porcja ciasta jest duża, ja wykorzystałam 2/3 do tego ciasta.Wylepić dno formy (prostokątna duża)
ciastem i nakłuć widelcem.Piec na termoobiegu w 170st.C przez ok.10-15min, aby lekko się podpiekło.Wyjąć i ostawić do przestygnięcia.W tym czasie
rabarbar pokroić na mniejsze kawałki.Wymieszać go z
cukrem.
Białka ubić na sztywno pianą, stopniowo dosypując
cukier.Pod koniec dodać
mąkę ziemniaczaną.Na przestudzone ciasto rozłożyć
rabarbar, a na to pianę z
białek.Wstawić do piekarnika i piec w 170st.C z termoobiegiem przez ok.20min.Jeżeli będziecie piec dłużej powstanie
beza, a nie pianka z rosą.