ßßß Cookit - przepis na Tarta z rabarbarem i bezą

Tarta z rabarbarem i bezą

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was przepis i pomysł na tartę, który chodził za mną od dłuższego czasu. Połączenie rabarbaru i bezy to moja nowa miłość, która niedługo ulegnie zniszczeniu, gdyż rabarbar się kończy. Jednak, póki jeszcze jest to w pełni z niego korzystam. Jeszcze jedna odsłona jego wykorzystania przed Wami, ale o tym (mam nadzieję) niedługo :)
Możliwe, iż przepis wydaje się długi i lista składników strasznie się ciągnie, ale uwierzcie mi, że wykonanie nie jest skomplikowane :)
Składniki:
ciasto:
150g mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
80g zimnego masła
3 żółtka
beza:
3 białka
100g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
rabarbar:
7 łodyg rabarbaru
cukier
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy. Energicznie zagniatamy tworząc kulę. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy. Całość nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki.
Rabarbar kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem (najlepiej godzinę wcześniej). Prużymy na małym ogniu, pod koniec dodajemy mąkę i mieszamy, aż powstanie lepka konsystencja.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier. Na koniec wsypujemy mąkę.
Na spód tarty wykładamy owoce, a następnie wylewamy i rozprowadzamy równomiernie bezę.
Tartę pieczemy w 175 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 25 minut ( na tym etapie suszymy bezę). Następnie w 170 stopniach dopiekamy spód tarty przez 15-25 minut ( włączamy tylko dolną grzałkę i termoobieg).
Ciasto podajemy po delikatnym wystudzeniu.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2015/06/tarta-z-rabarbarem-i-beza.html