ßßß
Znacie porzeczkoagrest? To bardzo atrakcyjna smakowo krzyżówka czarnej porzeczki z agrestem. Posiada wszystkie charakterystyczne właściwości dla obydwu gatunków, ale powiedziałabym, że tworzy nową lepszą jakość.Warto wiedzieć, że owoce porzeczkoagrestu są bardzo zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy C, prowitaminy A, witamin z grupy B, kwasów organicznych, soli mineralnych, a także antocyjany (antyoksydanty) i pektyny.Samo ciasto natomiast to pochwała prostoty - półkruchy szarlotkowy spód, do tego warstwa słodko-kwaskowych owoców, zwieńczona cienką pierzynką z chrupiącej bezy.
Składniki na dużą blachę piekarnikową:Owoce:0 , 75- 1 kg porzeczkoagrestuCiasto:1/2 kg mąki pszennej150 g cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g masła4 żółtka3-4 łyżki kwaśnej śmietanyszczypta soli morskiejBeza:4 białka200g cukru2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:Mąkę,cukier puder, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Łączymy z pokrojonym na kawałki zimnym masłem.Następnie dodajemy żółtka i śmietanę.Całość zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto.Ciasto zawijamy w folię spożywczą lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy do lodówki na 30 minut.W tym czasie przygotowujemy bezę. Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy mikserem na pianę, dodając w trakcie partiami cukier. Pod koniec wsypujemy mąkę. Piana powinna być sztywna i lśniąca.Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy i podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 170CNa podpieczony spód wykładamy (umyte, osuszone, odszypułkowane) owoce i przykrywamy je ubitą pianą. Pieczemy przez kolejne 20 minut w w/w temperaturze.Następnie obniżamy temperaturę do 50C i suszymy naszą bezę przez ca 15 minut.Studzimy i wcinamy z apetytem! :-)
Życzę Wam Smacznego! :-)