Wykonanie
Znacie porzeczkoagrest? To bardzo atrakcyjna
smakowo krzyżówka
czarnej porzeczki z
agrestem. Posiada wszystkie charakterystyczne właściwości dla obydwu gatunków, ale powiedziałabym, że tworzy nową lepszą jakość.Warto wiedzieć, że
owoce porzeczkoagrestu są bardzo zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy C, prowitaminy A, witamin z grupy B, kwasów organicznych,
soli mineralnych, a także antocyjany (antyoksydanty) i pektyny.Samo ciasto natomiast to pochwała prostoty - półkruchy szarlotkowy spód, do tego warstwa słodko-kwaskowych
owoców, zwieńczona cienką pierzynką z chrupiącej
bezy.
Składniki na dużą blachę piekarnikową:
Owoce:0 , 75- 1 kg porzeczkoagrestuCiasto:1/2 kg
mąki pszennej150 g
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 g
masła4
żółtka3-4 łyżki kwaśnej
śmietanyszczypta
soli morskiejBeza:4
białka200g
cukru2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejWykonanie:
Mąkę,
cukier puder,
proszek do pieczenia i
sól przesiewamy. Łączymy z pokrojonym na kawałki zimnym
masłem.Następnie dodajemy
żółtka i
śmietanę.Całość zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto.Ciasto zawijamy w folię spożywczą lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy do lodówki na 30 minut.W tym czasie przygotowujemy
bezę.
Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy mikserem na pianę, dodając w trakcie partiami
cukier. Pod koniec wsypujemy
mąkę. Piana powinna być sztywna i lśniąca.Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy i podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 170CNa podpieczony spód wykładamy (umyte, osuszone, odszypułkowane)
owoce i przykrywamy je ubitą pianą. Pieczemy przez kolejne 20 minut w w/w temperaturze.Następnie obniżamy temperaturę do 50C i suszymy naszą
bezę przez ca 15 minut.Studzimy i wcinamy z apetytem! :-)
Życzę Wam Smacznego! :-)