ßßß Cookit - przepis na Porzeczkoagrest pod Bezą na Półkruchym Spodzie

Porzeczkoagrest pod Bezą na Półkruchym Spodzie

nazwa

Wykonanie

Znacie porzeczkoagrest? To bardzo atrakcyjna smakowo krzyżówka czarnej porzeczki z agrestem. Posiada wszystkie charakterystyczne właściwości dla obydwu gatunków, ale powiedziałabym, że tworzy nową lepszą jakość.
Warto wiedzieć, że owoce porzeczkoagrestu są bardzo zdrowe. Zawierają duże ilości witaminy C, prowitaminy A, witamin z grupy B, kwasów organicznych, soli mineralnych, a także antocyjany (antyoksydanty) i pektyny.
Samo ciasto natomiast to pochwała prostoty - półkruchy szarlotkowy spód, do tego warstwa słodko-kwaskowych owoców, zwieńczona cienką pierzynką z chrupiącej bezy.
Składniki na dużą blachę piekarnikową:
Owoce:
0 , 75- 1 kg porzeczkoagrestu
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
150 g cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
4 żółtka
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli morskiej
Beza:
4 białka
200g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Mąkę,cukier puder, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Łączymy z pokrojonym na kawałki zimnym masłem.
Następnie dodajemy żółtka i śmietanę.
Całość zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto.
Ciasto zawijamy w folię spożywczą lub bawełnianą ściereczkę i wkładamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy bezę. Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy mikserem na pianę, dodając w trakcie partiami cukier. Pod koniec wsypujemy mąkę. Piana powinna być sztywna i lśniąca.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy i podpiekamy przez 20 minut w temperaturze 170C
Na podpieczony spód wykładamy (umyte, osuszone, odszypułkowane) owoce i przykrywamy je ubitą pianą. Pieczemy przez kolejne 20 minut w w/w temperaturze.
Następnie obniżamy temperaturę do 50C i suszymy naszą bezę przez ca 15 minut.
Studzimy i wcinamy z apetytem! :-)
Życzę Wam Smacznego! :-)
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2015/07/porzeczkoagrest-pod-beza-na-pokruchym.html