Ciasto z rabarbarem. Słodko-kwaśne. Delikatne. Kruche. Najsmaczniejsze na ciepło. Ze szklanką mleka lub z filiżanką herbaty. Lubicie? Ja lubię... Za smak, który przypomina mi dzieciństwo i... za prostotę przepisu:) Proste przepisy górą!:)Składniki:3 łodygi rabarbaru50 g masła3/4 szklanki cukru1 szklanka mąki1/2 szklanki mleka3 jajka1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru z prawdziwą waniliącukier puder do posypania ciastaKruszonka:50 g masła50 g cukru100 g mąki(plus dodatkowa mąka i cukier do obtoczenia rabarbaru)Masło rozpuszczamy w rondelku.Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia i rozpuszczone masło. Stopniowo dodajemy mąkę i mleko.Dodajemy łyżką pianę z białek. Delikatnie mieszamy.Rabarbar myjemy i obieramy. Kroimy na małe kawałki. Obtaczamy w mące i cukrze. Wrzucamy do ciasta. Ponownie mieszamy.Z mąki, cukru i masła robimy kruszonkę.Tortownicę (moja ma 26 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto. Posypujemy kruszonką.Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 50 min.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.Dobr ego weekendu:)